18 juni 2019
19:00

DM 1/4: Gnosjö IF - Värnamo Södra FF 1-2 e.fl. (1-1, 1-1)

KLARA FÖR DM-SEMIFINAL, I ÅR IGEN

Våra grabbar gör en fantastisk kämpainsats som sträckte sig över hela 120 minuter då matchen slutade 1-1 efter full tid och förlängning följde. En förlängning som vi avgör med fem minuter kvar, alltså i 115:e minuten!

Matchen började med oerhört hög kvalitet, i alla fall tempomässigt, och vi var grymt på tå och hungriga i varje duell. Inställningen ger utdelning redan efter dryga 10 minuter när Hero vägspelar med Isac C innan han mycket vackert placerar in ledningsmålet.

Vi fortsätter bra ytterligare en period innan hemmalaget tar över kommandot under andra halvan av halvleken men vi släpper inte till någon målchans i spelet men pressas av bra slagna frisparkar och hörnor. Det är just efter en sådan situation som kvitteringen kommer i den 39:e spelminuten.

Dock nickas den in av en spelare stående solklart offside och domaren lyfter handen för offside och vi pustar ut. Men helt plötsligt ändrar han sig och dömer mål. Obegripligt och trots att vi predikar om att inte klaga på funktionärerna visar vi ledare dåligt exempel och blir för upprörda. En förtjänad tillsägelse får och tar vi och domaren berömde efter matchen våra spelare för att de höll sig så lugna trots att han erkände att hans magkänsla var offside och det var därför han lyfte handen men sedan ändrade sig. Han får vår ursäkt och det är egentligen helt orimligt att en ensam domare ska döma en match i en DM-kvartsfinal för 16-åringar. Vi i Värnamo Södra tillsätter utbildade föreningsdomare som assisterande i alla matcher från 9-manna, alltså från 13 års ålder men vi är nog ensamma om det i Småland.

Andra halvlek blir ett ställningskrig och matchen lider mot förlängning. Känslan är dock tydlig hos oss på bänken - vi orkar mer än dem och i en förlängning talar det för oss.

Förlängningen blir en kamp mellan många trötta och krampande ben men vi skapar en halvfull klara skottlägen som vi kunde förvaltat bättre. Williams dundrande frispark från 30 meter går dock inte att göra så mycket bättre utan respekt till enhandsräddningen från hemmamålisen.

Så tickar då klockan mot ett straffavgörande. Straffskyttarna finns nedplitade men hälften av dem sitter på bänken med lårkakor eller krampkänning...

Då gör Filip en av sina mästerliga bollvinster och kämpar sig fram till ett avslutsläge utanför straffområdet. Han skjuter i ett täckande block och faller ner med kramp i vaden och ser inte ens att bollen går i retur till Carl som drar till på volley från 20 meter och får till en perfekt träff som går i en vacker båge in vid stolpen. Glädjen är fullkomlig men fem minuter återstår...

Krampkänningarna omvandlades till adrenalin, energin sköts in i grabbarna och vi håller undan till en härlig seger som kvalificerar oss till DM-semifinal för andra året i rad. Precis som förra året får vi där sällskap av Öster och J Södra medan Kalmar i år representeras av Hossmo istället för FF.

Att våra grabbar, som bedömts för individuellt svaga för att ingå 30-mannatrupper i Smålandslaget, presterar så här väl visar, förutom att några förstå-sig-påare har helt fel, på en vidunderlig laganda.

Idag bidrog alla 16 i truppen. Alla spelade och alla krigade. Vi är så oerhört stolta att få vara med en sådan här grupp ungdomar.

Slutligen måste ändå en individuell spelare lyftas fram lite extra. Noah Egerhags insats är den bästa jag sett en 03-a göra. Vi som är lite äldre minns när Glenn Hysén fick 6 getingar i Expressen efter matchen mot England på Wembley på 80-talet. Noah får 6 Södrakramar idag!