Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Timrå Konståkningsklubb
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Timrå Konståkningsklubb.
Timrå Konståkningsklubb
Följ oss för uppdateringar
Hej åkare & föräldrar!
Tack för en bra försäsong med sommarläger, upptaktsläger och härlig gemenskap under träningarna. Här kommer info från tränarna inför huvudsäsongen 24/25. Infon gäller från v.40 tom. mars månad. Därefter kommer ny info gällande eftersäsong i april-juni.
NYA GRUPPER
Nu implementerar vi nya grupper och nytt träningsupplägg. Det finns nya träningsgrupper på laget samt nya chattgrupper på WhatsApp. Se till att ladda ner laget appen och gå med i chattgrupperna för att inte missa träningstider, nyheter och annan viktig info! Har ni problem med laget eller WhatsApp, kontakta Cecilia Skalberg.
UPPVÄRMNING
Uppvärmning är en viktig del av att förbereda sig för träning. A och B-hallen är kalla och åkarna behöver värma upp för att förbereda sig för kylan. Uppvärmning minskar skaderisken och ökar effektiviteten och utvecklingen på isen. Alla åkare ska därför vara uppvärmda på golv innan de kliver ut på isen. 15-30min i början av varje träning är avsedd för att ge åkarna tid att värma upp och knyta på sig sina skridskor samt fylla vattenflaskor, gå på toaletten och packa ihop sargväskor, skydd mm. Åkarna ansvarar själva för sin uppvärmning. Vi försöker schemalägga tränare på alla gruppers uppvärmning, men ibland saknas tränare och då ska åkarna se till att värma upp noggrant själva. Uppvärmningsrutiner kommer att delas ut i pappersformat till alla åkare under kommande veckor. De kan åkarna förvara i sina skridskoväskor och använda vid behov. Alla åkare ska ha med sig springskor, hopprep och träningsband (ej runt) till uppvärmningen.
IS
Alla grupper har ispass med en tränare som varierar mellan 45-75 minuter varje vecka.
På isen ska åkarna ha åtsittande klädsel, exempelvis tights, kjol, långärmad tröja, fleece, väst eller dylikt. Inga pösiga tjocktröjor eller mjukisbyxor och inga stora ytterjackor eller mössor. Detta är för att tränarna ska kunna se åkarnas böjningar och sträckningar i armar och ben. Åtsittande tunnare dun/funktionsjackor samt klubbens dunjacka går bra. Fryser åkarna om öronen kan de använda pannband. Åkare ska ha fingervantar och uppsatt hår. Alla åkare ska använda hjälm tills de klarat märke 8. Därefter får hjälmen tas av i samtycke från åkarens föräldrar. Alla åkare under 11 år ska använda skyddande pannband (full90, Storelli, forcefield eller liknande). Pannbandet får tas av efter åkaren fyllt 11 år i samtycke från åkarens föräldrar, men vi rekommenderar fortsatt användning. Åkare över 18 år avgör själva om de vill använda hjälm/pannband. Vattenflaskor, skydd och andra träningstillbehör ska tas med till isen vid påbörjad träning så att åkarna slipper springa mellan isen och omklädningsrummet. Hoppbyxor och övriga skydd kan vara ett bra komplement till träningen men passar inte alla övningar och ska bara användas vid behov. Har ni frågor gällande hoppbyxor och övriga skydd, prata gärna med en tränare. Har åkaren en skada eller dylik problematik eller behöver gå tidigare från träningen informera tränaren som är på plats i början av träningen.
MARKPASS
Alla grupper har markpass som är 45 minuter varje vecka. På markpassen tränar vi bland annat hopp och piruetteknik, kondition, dans, styrka, rörlighet, koordination och balans. Det är en viktig grundsten i alla konståkares utveckling. Markpassen bidrar till minskad skaderisk och snabbare utveckling. Markpassen är lika viktiga som ispassen! Vi tränare vill att alla åkare deltar. Som åkare kan man peppa sina klubbkompisar att “hänga med på marken” och som förälder är det viktigt att motivera sitt/sina barn och få dem att förstå betydelsen av att delta. Vi belyser att markpassen är en del av träningstiden, inte endast ispasset. På markpassen ska åkarna ha träningskläder, springskor och uppsatt hår. Ta även med vattenflaska, hopprep och träningsband (ej runt).
STRETCH
Vi avslutar våra träningspass med stretch. Även det är en viktig del av skadeförebyggande och utveckling. Stretchen är en del av träningstiden, dvs träningen är inte slut bara för att åkarna har klivit av isen. 15-30 minuter i slutet av varje träning är avsedd för att ge åkarna tid att varva ner och stretcha. Åkarna ansvarar själva för sin stretch. Vi försöker schemalägga tränare på alla gruppers stretch i största möjliga mån, men ibland saknas tränare och då ska åkarna se till att stretcha noggrant själva. Även stretchrutiner kommer att delas ut i pappersformat till alla åkare under kommande veckor. De kan åkarna förvara i sina skridskoväskor och använda vid behov. Vid senare träningar och hockeymatcher kan stretchen ske hemma.
JULSHOW & ISSHOW
Vi arrangerar både en julshow och en isshow under säsongens gång där alla åkare som vill får delta. Julshowen är lördag 21/12 med genrep fredag 20/12. En show med temat julgala. Årets isshow arrangeras helgen 7-9/3 med genrep och förberedelser av hallen på fredag och en show på lördag och söndag. Årets tema är vår tolkning av Encanto och naturfenomen. Inför båda showerna finns arbetsgrupper för föreningens föräldrar. Man kan exempelvis sy, bygga kulisser eller jobba i entrén. Mer information om båda showerna, roller och arbetsgrupper kommer längre fram!
NYÅRSLÄGER
27-30/12 kommer klubben att arrangera ett läger på hemmaplan. På lägret kommer åkarna få ispass, dans och spännande föreläsningar/teori. Vi kommer att hålla till både i A-hallen och B-hallen samt en markpass och teorilokal i närhet. Lägret kommer att vara öppet för andra åkare i utomstående klubbar att anmäla sig till, vilket vi ser som ett utmärkt tillfälle att träffa nya konståkningskompisar och skapa fin gemenskap! Vi hoppas och tror kunna få hit minst en gästtränare. Mer information om lägret kommer.
TÄVLINGAR
Nu drar tävlingssäsongen snart igång! De första tävlingarna går av stapeln i oktober. Vi kommer åka på tävlingar t.o.m mars. Tävlingsplaneringen finner ni på vår hemsida. Anmälan till tävlingar sker genom att tacka ja eller nej till kallelserna via laget. Missa inte att gå med i WhatsApp chatten för tävlingsåkare för att inte missa viktig information som skickas ut. Kom ihåg när ni anmäler till tävlingar att första åkare för dagen ansvarar för att tränaren kommer till tävlingen och sista åkaren för dagen ansvarar för att tränaren tar sig hem igen. Det går självklart bra att prata ihop sig med andra som åker på samma tävling för att lösa tränarskjuts och övrig samåkning. Betalningsrutiner och hur en tävling går till finner ni på vår hemsida samt i tävlingschatten. Har ni frågor eller funderingar kring tävlingar, kolla informationsbladet i tävlingsgruppen eller hör av er till styrelse eller tränarna.
Tack för att ni läste. Vi ser fram emot ett kul år tillsammans!
Skridskodisco | 30 dec, 18:00 |
Tävlingsåkare Sundsvallscupen/Mittpiruetten | 18 jan |
Tävlingsåkare Höga Kusten Cupen | 1 feb |
Tävlingsåkare Orsahoppet | 15 feb |
Tävlingsåkare Nordiska Ungdomsspelen | 21 feb |
Mycket bra info!
RapporteraRapportera