Om Strömsbruks IF
Strömsbruks IF är en förening som bildades 24/7 1919 av ett antal ungdomar. Föreningens första stagdeenliga möte hölls den 8 augusti 1920 och den första ordförande var Hadar Karlsson.
Allt sedan dess har fotboll varit huvud aktiviteten i föreningen. Under de först åren mest i vänskapssammahang men sedan 1923 i seriespel, och framgångar har nåtts. Den första storhetsperioden var mellan 1931-1936 och då hette föreningen Ström-Stock IF. Laget tog steget upp i Norrländskan 1933 och till Uppsvenskan 1935 (högsta serien för norrlandslag). 1934 blev föreningen distriktsmästare för första gången efter finalvinst med 1-0 mot Bollnäs. 1936 ändrades namnet till Strömsbruks IF då Stocka bildat en egen förening. Anledningen till namnbytet var att Ströms Bruks AB ansåg det mer ekonomiskt fördelaktigt. Då liksom nu spelade ekonomin en stor roll. 1942 inleddes en ny stark period för fotbollen och som räckte fram till 1948. 1943 blev SIF DM-mästare för andra gången, och nu genom finalvist mot Ljusne med 5-4. Torgny Gill var en stor profil som halvcenter, och som bevis på detta blev han "Stor grabb" i Hälsinglands landskapslag med 15 matcher. Genom DM segern 1943 kvalificerade sig SIF till Svenska cupen. Efter två borta segrar lottades man mot Helsingborg som låg i Allsvenskan. Denna match skapade helt naturigt intresse i hela fotbolls Hälsingland. 1300 åskådare hade samlats på IP och efter en dramatisk match vann gästerna med 2-1. Tiden framåt blev inte lika lyckosam. Spel i de lägre serierna under en längre tid var vad som erbjöds. Men så sent som 1986 var SIF med i de större sammanhangen igen. Till hela Hälsinglands förvåning vann mann div.4 och fanns i div.3. Tyvärr bara för ett år, men det var en mycket stor bedrift av en så pass liten förening att nå så långt. Året då man vann div.4 utsågs Strömsbruks IF till Årets Förening av Hälsingland fotbollsförbund och målvakten Sten-Åke Grufberg tilldelades "Silverbollen" för bästa fotbollsspelare i Hälsingland.Efter degraderingen 1986 rasade SIF ner i seriesystemet under en rad år och återfinns nu i div.6. Det glädjande under de senaste åren är den explosionsartade utvecklingen ungdomsfotbollen fått. Föreningens framtid ligger i ungdomsfotbollen och det är där vi lägger krutet för tillfället.
Skidåkning har nästan alltid funnits med på programmet, där kan nämnas många stora namn under åren, så som Ossian Sandin och Filip Berggren.
Friidrott tillhör också en av de aktiviteter som varit med länge. När IP stod klart 1930 fick vi inte bara en ny fotbollsplan utan också en friidrottsanläggning av klass. Under perioden 50 och 60-talet hade vi en verkligt aktiv verksamhet. Namn att nämnas är Tage Jonsson, Kjell Svensson och Björn Qvick m fl. Under 80-talet kom friidrotten tillbaka igen med Ingvald Midelf som eldsjäl. Med nya talanger som följd. Lina Qvick, Kalle Ljungberg och Frida Hellgren bl a.
Racerbåtsporten var under 70-talet en något udda gren inom föreningen. Nisse Willing lade ner ett fantastiskt arbete med vattensportsektionen och engagerade i stort sett alla människor i Ström och Stocka. Föreningen arrangerade såväl SM som NM-, EM, och VM-tävlingar för racerbåtar på Sörsjön. Rent sportsligt nåddes en del framgångar främst genom Leif Lindell som vann NM 1980 och -81, VM silver -81, EM guld -82 och NM silver 1983. Även Kjell-Arne Pettersson tävlade för klubben.
Ishockeyn kom på programmet 1961 då en ny anläggning byggdes på Herrgårdsmyren. Som bäst spelade man i Div 3. Ungdomsverksamheten fortsatte in på 80-talet med seriespel.
Bandy har också funnits med men fick aldrig något riktigt fäste inom SIF. Det var under 30-talet som föreningen spelade i seriespel.
Orientering rönte ett stort intresse särskilt på 60-talet, då vi hade många utövare som flitigt deltog i tävlingar. 1963 arrangerades natt-DM i skogarna runt Strömsbruk. Såsmåningom bildades OK Nordanstig, dit de allra flesta aktiva sökte sig.
Tyngdlyftning fick en egen sektion 1982 och var under några år verkligen framgångsrika. Bl a tog Mats Westling JSM-guld och Bengt Sundberg JSM-silver 1983 i Strömsbruks färger. !984 var det dags för nya medaljer, Mats Westling tog det året tre silver vid USM och Per Bladh tre brons. 1985 upphörde tävlingsverksamheten men intresset finns kvar och tyngdlyftningslokalen vid skolan används flitigt av ungdomar som vill bygga muskler.
Motionsverksamheten har samlat många aktiviteter under åren. Motionsbingo var en fluga på 70- och 80-talet. Gymnastik har också intresserat många under åren. I dag promeneras det till Orn, badet och havet. Höjdpunkten är väl friluftfolketsdag som hålls första söndagen i oktober och dra en trogen skara till Orn för frågeslinga och korvgrillning.
Idag är det mesta koncentrerat till fotbollen i föreningen och i synnerhet ungdomsfotboll. Men även motionssporter som innebandy och pingis finns i SIF.