Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Storgrundet Väg & Vatten

Följ

Väg & Vatten

Följ oss för uppdateringar
Följ
Storgrundet
Övrigt
Väg & Vatten

Skriv i gästboken

1000 tecken kvar

Gästbok

  • 8 sep 2021 Erika Wikman

    Gratis takpannor, ca 50 kvm, finns hos oss på Brambärhsgrundet att hämta om man behöver till tex en bod eller liknande.

    Rapportera

    Rapportera

  • 8 sep 2021 Hans Wikman

    Det är en sluten omröstning därav bör man inte påverka andra hur man själv avser att rösta .

    Rapportera

    Rapportera

  • 7 sep 2021 Maud o Tor Sibo-Johansson

    Detta skrevs juni 2018.
    För att ge vattenföreningens medlemmar sakkunskap och värdefull information för att kunna fatta ett bra beslut angående vilken reningsmetod (eget filter alternativt kommunalt vatten) vi bör ha i framtiden kontaktade jag Aqua Expert i Växjö. De erbjöd sig under v33 offerera ett giftfritt Göingefilter anpassad till vårt behov. Kostnader för inköp, drift, underhåll, service mm kommer att presenteras. Aqua Expert framförde att de vill informera medlemmarna på ett möte. Vinterboende får samtidigt svar på frågor rörande kostnader och service under vinterhalvåret.
    Aqua Expert vill få besked om medlemmarna önskar ett möte. Jag önskar därför att styrelsen snarast sonderar intresset bland medlemmarna alternativt beslutar kalla till ett möte med Aqua Expert. Initiativet är för medlemmarnas bästa. Den som vill veta mera är välkommen att kontakta mig.
    Vänliga hälsningar.
    Tor Johansson
    Ursvikenbo som bor i Linköping
    PS Mer kommer. DS

    Rapportera

    Rapportera

  • 7 sep 2021 Maud o Tor Sibo-Johansson

    Skall man investera i framtida vattenförsörjning bör medlemmarna ha minst två alternativ. Båda alternativen bör ges jämbördiga presentationer. Jag har tidigare erbjudit mig att hjälpa till och erbjuder mig igen att ordna ett möte där medlemmarna får information om bättre reningsverk än dagens. Men det är styrelsens uppgift att ta emot eller förkasta förslag. Det är inte jag som skall kalla till möte. Men jag kan se till att kunnigt folk ger medlemmarna information inför beslut. Medlemmarna har idag därför endast ett alternativ. I mina ögon ett stort misstag. Samma misstag, d v s att medlemmarna fick endast ett alternativ, ledde 2007 till en gigantisk felinvestering. Ett Kaliumpermanganatbaserat reningsverk som inte fungerar i vårt vatten och som kostat medlemmarna över 700 000kr i onödan. Vi bör inte göra samma misstag en gång till.
    PS Ytterligare inlägg kommer. DS

    Rapportera

    Rapportera

  • 7 sep 2021 Maud o Tor Sibo-Johansson

    Under sommarvistelsen hörde jag flera tveksamheter till det kommunala vattnet. T ex: ”Istället för att spendera flera miljoner borde vi investera i ett reningsverk som sköter sig självt”. ”Ett som är säkert är att kommunala avgifter blir dyrare och dyrare”. ”Vi har gratis vatten” mm. Maud och jag håller med om allt detta!
    Det finns reningsverk ”som sköter sig självt”. Kostnad ca 150000kr = ca 3000kr / stuga. Med extremt låga kostnader för drift och underhåll. Budget 5000kr/säsong. Idag 50 000kr/säsong.
    ”Felräkningspengarna” 300 000kr i den kommunala budgeten är dubbelt så mycket som kostnaden för ett NYTT reningsverk ”som sköter sig självt”. Maud och jag kommer att rösta NEJ till det kommunala alternativet.
    I flera följande inlägg förklarar vi vårt beslut.
    Tor och Maud

    Rapportera

    Rapportera

  • 1 sep 2021 Urban Bäckström

    En första utredning gjordes 2016, men de platserna var inte längre aktuella vid en omstart hösten 2019 då de nya var ”identifierade bästa alternativ” där utredningen tittat kriterier inom miljö, ekonomi och den sociala biten.

    Skelleftehamnsalternativet handlar om Bolidens egen fastighet, medan Degerön är en privat fastighet.

    För Degerön pekas det på att det är en tidigare bergtäkt och att det finns bra tillfartsvägar. För Skelleftehamnsalternativet betonas att det är ett redan påverkat område, men att det kräver ny anslutningsväg och att det finns en ”närhet till boende och vattendrag”

    I båda fallen handlar det om ungefär 1,5 miljoner kubikmeter järnsand som ska rymmas i deponin.

    Boliden hoppas på att kunna ta deponin till mark-och miljödomstolen vid nyår.

    Rapportera

    Rapportera

  • 1 sep 2021 Urban Bäckström

    Ett förslag som kom var att Boliden skulle tillsätta mer resurser för att få avsättning för järnsanden och om möjligt kunna undvika behovet av en deponi. 

    Ansökan gäller tillstånd enligt miljöbalen för en deponi med upp till 300 000 ton järnsand per kalenderår.

    Järnsand bildas som en restprodukt vid kopparframställning på Boliden Rönnskär och används i främst inom anläggningsprojekt samt som blästersand. Järnsand har använts i Skellefteå och angränsande kommuner som väg- och fyllnadsmaterial sedan 1970- talet.

    Sommaren 2014 blev det svårare att använda järnsand i Skellefteå kommun då det ofta krävde tillstånd från länsstyrelsen. I slutet av 2017 blev användningen friare igen.

    Behovet av deponi gäller, dels järnsand som det inte finns avsättning för, dels järnsand som inte uppfyller ställda kvalitetskrav.

    Rapportera

    Rapportera

  • 1 sep 2021 Urban Bäckström

    Många reaktioner på förslag om järnsandsdeponi

    Det blev många frågor och en hel del känslor då Boliden Rönnskär på måndagskvällen höll samråd om en planerad deponi för järnsand. Förstavalet är Degerön och alternativet är vid Snesviken i Skelleftehamn.

    SKELLEFTEÅ KOMMUN 1 SEPTEMBER 2021 06:00

    Dela

    Mötet skulle ha hållits på Koppargården strax utanför Boliden Rönnskär, men alltför många kom, så samrådet flyttades till Örvikens Folkets Hus.

    Ett 50-tal personer närvarade och det fanns representanter med från båda sidor – alltså sådana som inte ville se en deponi på Degerön vid Örviken, och sådana som inte vill se en deponi i Skelleftehamn. Mötet tog över tre timmar eftersom publiken löpande kom med frågor om och ifrågasättanden av förslagen.

    Skelleftehamnarna ifrågasatte skarpt att Boliden kallade alternativet för Näsudden då det i själva verket ligger vid Snesviken – och de undrade därför också varför de som bor i det så kallade småstugeområdet inte fått personliga kallelser.

    Rapportera

    Rapportera

  • 12 aug 2021 Gunilla Ögren

    Hej!

    Har någon sett en flotte 2x2 m flyta omkring i krokarna?Den försvann från vår stuga i förrgår.
    Tacksam för svar! Jeanette

    Rapportera

    Rapportera

  • 8 aug 2021 Erika Wikman

    Hej!
    När vi åkte från Brambärgsgrundets parkering kl..14.20, passerade en stor vit skåpbil med PL (Polen) reg.skyltar från Storgrundets båthamn. Fördomsfullt kanske men knappas badgäster i detta.väder. Har foto på bilen om det visar sig vara något stulet.

    Rapportera

    Rapportera