Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Store Mosse Förening
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Store Mosse Förening.
Föreningen Store Mosse Nationalpark
Följ oss för uppdateringar
Denna disiga och gråa vinterkväll samlades vi på Naturum för att höra om Smålands landskapsdjur – uttern. För att få mer kunskap om uttern hade vi bjudit in Börje Gunnevik, utterexpert från Vetlanda.
Uttern har varit på gränsen till utrotat men har på de senaste 10-15 åren kommit tillbaka och ses nu ganska ofta lite varstans i vår natur. Uttern blev fridlyst 1968 och med långsiktigt och gediget naturvårdsarbete har den kommit tillbaka som en viktig länk i vår natur.
Börje hade av en slump blivit mycket intresserad av utter sedan många år. Sedan länge åker han nu runt och håller föredrag för olika föreningar, organisationer, skolor m.m. Han har också god kontakt med Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm som han också besökt.
Uttern är ett mårddjur tillsammans med exempelvis skogsmård, iller och järv som är vårt största mårddjur
Börje visade bilder från olika platser han besökt med utter i olika miljöer. För att hitta utter så är det lämpligt att spåra den när det är snö men det går även när det är snöfritt om man som Börje har ett öga för det. Det bästa är att besöka sjöstränder och broar över vägar och gå ca 200 meter på vardera hållet om en bro. Har man då tur kan man se spår av utter och därmed kanske även se den. Uttern lever oftast ensamt men ser man en grupp på 2-4 djur så är det sannolikt en hona med sina ungar, då ungarna är med modern ganska länge.
Han har också hjälpt Trafikverket och några kommuner med hur man ska konstruerar undergångar till vägar men det är svårt att få uttern att använda dessa undergångar. Ofta tar de ändå genaste väg över en väg med påföljd att de ibland blir överkörda.
Utterns föda består av bl.a. mindre fiskar, groddjur, kräftor, större insekter m.m. - ofta lägger den spillning hög upp på stenar. I dessa och ser man fiskben, kräftklor m.m. och då vet man att det är utter.
Vi fick också se en monterad utter, (den nya metoden i stället för att uppstoppa djur), som hade fått namnet Lutter. Utter heter också Lutra lutra på latin. Börje visade också en monterad mink som ofta tas för en utter. Minken är dock betydligt mindre, rör sig annorlunda och har inte den ljusgrå pälsen under hakan och ner på magen som uttern har. Även en skogsmård visades som ibland tas för en utter även om de i alla fall på nära håll ser mycket annorlunda ut och har en annan biotop än utter.
Efteråt blev det fika och deltagarna denna kväll hade många frågor att ställa till Börje. En intressant och lärorik kväll.
Ansvariga för kvällen var Elisabeth.
Text: Egert Fransson
Bilder: Egert Fransson 2,4,5,8,13 Övriga: Janne
Bilder
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera