Någon gång i Augusti 1924 tyckte några idrottsintresserade ungdomar i Lådö (Sparrsätra) att tiden var mogen för bildandet av en idrottsförening.
Sedan föreningen startades har flera sektioner funnits inom verksamheten, fotbollen har varit huvudgren men även ishockey spelades under ett par decennier. Sedan 70-talet har en damgymnastikgrupp varit aktiv inom föreningen. Dessutom har under olika perioder bordtennis, friidrott, bandy, skidor och tennis bedrivits i föreningens namn.
Denna historiska tillbakablick tar i första hand upp den historia som berör föreningens fotbollssektion.
Föreningens första namn var Sparrsätra Sportklubb, klubbens första spelplan iordningsställdes i Klarbo där man i första hand höll på med fotboll men där även friidrott utövades av några medlemmar. År 1929 flyttade man till Lådö, där ny plan hade färdigställts. Den 22 maj samma år ändrades föreningens namn till Sparrsätra Idrottsklubb. Anledningen till namnbytet var att även i Simtuna hade det bildats en förening och eftersom dessa också kallade sig sportklubb så blev de båda föreningarnas initialer de samma vilket inte ansågs vara helt lyckat. Den 24 januari 1932 var det således dags för ännu ett namnbyte av föreningen. Vid ett sammanträde nämnda datum som hölls i Sparrsätra Mek Verkstads lokaler beslöts att anta det föreslagna namnet Sportklubben Elvan. Bland andra namnförslag kan nämnas: Fyrväpplingens IF, SK Falken, BK Viking, BK Special och FF Falken.
Samma år deltog för första gången SK Elvan i seriespel med ett fotbollslag. 1934 valdes också för första gången en fotbollssektion och våren 1935 noterades Elvans första serieseger i Västupplandsserien, steget upp i Upplandsserien blev dock i svåraste laget och en degradering till lägre serie blev följden kommande säsong. Vid denna tid var också en nedläggning av klubbverksamheten nära, men i kraft av kamratskap och laganda kunde verksamheten fortsätta.
Vid seriens slut 1941 hade SK Elvan återigen bärgat en serieseger i Västupplandsserien, bortsett från denna serieseger förflöt 40-talet med medelmåttiga insatser av representationslaget. 1948-49 hade dock en ny generation spelare kommit fram och dessa ordnade till en ny serieseger, även denna gång i Västupplandsserien.
En händelse som också är värd att nämna är den som inträffade sommaren 1940: Det hela rörde sig om en DM-match i fotboll som spelades borta mot Sigtuna. Med ett lag som till största delen bestod av oldboys och juniorer cyklade Elvan först till Enköping, med tåg (cyklarna togs med) fortsattes resan till Bro. Därifrån cyklade laget till Aske där två stora roddbåtar väntade. Med cyklarna travade i fören på båtarna skeppades laget över till Sigtunalandet, färden fortsatte så per cykel igen till Sigtuna Idrottsplats. Att det blev förlust i matchen hade mindre betydelse, Elvan hade i alla fall gjort en prestation som gav eko hela vägen till Stockholmspressen, och cykelentusiasten Torsten Tegnér strödde rosor i Idrottsbladet.
Under 1950-talet debuterade även klubbens första ishockeylag och hade då också sin storhetstid, men även fotbollen hade sina ljusa sidor under denna tid. Såväl A-lag som B-lag blev seriesegrare, A-laget vann Västupplandsserien klass I 1953-54 och B-laget vann Mälardalsserien klass II 1957-58.
1961 togs föreningens nya idrottsplats i bruk efter det att en idrottsplatskommité hittat en lämplig plats för fotbollsplan intill riksväg 70 vid Lådö. År 2011, exakt 50 år senare är det alltså återigen dags för SK Elvan att medverka i seriespel på Lådö IP.
Under första delen av 60-talet nåddes dock inga större framgångar i fotbollen. Men så 1968 ljusnade det något då A-laget hamnade på en 2:a plats i sin serie, året där på (1967) hemförde A-laget seriesegern i Sydupplandsserien klass I och 1968 blev man för andra året i följd seriesegrare, denna gång i Upplandsserien Div. VI Västra. 1969 hamnade laget på 6:e plats i Div. V vid seriens slut.
Under 70-talet spelade A-laget t.o.m. 1975 i Div. V då man p.g.a. en serieomläggning degraderades till Div. VI trots en 9:e placering bland de 12 lagen. Under tiden i Div. V och även i Div. VI höll laget mestadels till i mitten eller på den nedre halvan av serien. Reservlaget vann 1970 sin serie Div. VII Södra, följande år blev det dock respass från den högre divisionen.
Även ett damlag som bildades 1974 och samma år debuterade i seriespelet deltog under denna tid i den lägsta divisionen. Under de sista åren på 1970-talet hade föreningen lyckats få fram ett fint ungdomsmaterial med god täckning i de flesta åldersgrupper, detta speciellt på pojksidan vilket betydde att framtidsutsikterna för de närmaste åren inom fotbollen såg ut att vara väldigt ljusa.
1981 vann reservlaget obesegrat sin serie (Klass III Västra) och som en följd av ungdomsarbetet kunde föreningen för första gången på länge ställa upp med ett juniorlag. 1982 deltog t.o.m. föreningen i seriespel med två juniorlag, s.k. utvecklingslag. Frånsett dessa framgångar var framgångarna för föreningens seniorlag både på herr- och damsidan tämligen blygsamma.
Beroende på ett alltmer uttunnat spelarmaterial kunde föreningen tyvärr varken ställa upp med reservlag eller damlag inför 1984 års seriespel. Även den tidigare så fina och breda ungdomsverksamheten föreningen visat upp vid ingången av 1980-talet uppvisade samma negativa trend som seniorsidan. Detta mycket beroende på de svårigheter och utmaningar som var förknippade med rekrytering av ledare och spelare som är typiska på landsorten, speciellt när man inte hade någon centralort och naturligt upptagningsområde. Enligt uppgift så spelades den sista säsongen av seniorfotboll 1988 i Div. VII innan fotbollssektionen lades på is och sedan dess har endast damgymnastiken varit en aktiv del i föreningen.
Men till 2011 års säsong kommer alltså återigen seniorfotboll att spelas i SK Elvans färger då klubben kommer att spela i Div. VII Västra Uppland. Vi hoppas nu på en långsiktig medverkan i seriespelet och att en ny epok i SK Elvans sportsliga historia kommer att skrivas.
Under större delen av 2010 lades ett enormt arbete ner i att få ordning på arenan och området runt Lådö IP. Omklädningsrummen fick en helt ny kostym efter att ha verit helt nergånget och genomruttet, bland annat ett nytt helkaklat duschrum.
När 2011 års serispel var till ända kunde vi summera en mycket väl genomförd säsong där vi slutade på en hedrad 5e plats i Div VII Västra. Skyttekung blev David Rigo med 17 mål under säsongen. Vi spelade 4 derbyn, mot Härnevi och Åsunda och gick obesegrade genom dessa tuffa möten.