Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Syrianska IF Kerburan P18
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Syrianska IF Kerburan P18.
P18
Följ oss för uppdateringar
Jag har spelat fotboll i halva mitt liv. Jag vet vad toppning är, och vad det innebär. Jag skulle aldrig utsätta våra barn för det. Tvärtom. Jag hoppas verkligen att att så många som möjligt, spelar fotboll så länge som möjligt. Kravet på mig är därför att tillgodose alla barnens behov och ge alla chansen till utveckling, lycka och så många bollkontakter som möjligt. Jag har därför skrivit ihop ett dokument med grund i Svenska Fotbollförbundets tränarutbildningar, och andra riktlinjer som satts upp. Ni hittar en PDF under "Dokument" med samma rubrik som detta inlägg.
Det här inlägget syftar till att klargöra skillnaderna mellan toppning och nivåanpassning. Nivåanpassning av träningarna kommer att genomföras med grund i Svenska Fotbollförbundets tränarutbildningar. Om några år kommer nivåanpassning även till matcher att implementeras.
Vad är toppning - Är det ok?
Jag definierar toppning som ”när en eller flera spelare får oacceptabelt lite eller mycket speltid i en match och detta görs medvetet av tränaren som ett led i att uppnå ett bättre resultat”. Toppning är aldrig någonsin tillåtet inom våra lag Syrianska IF P17 och P18 så länge vi spelar barn- och ungdomsfotboll.
• Toppning är när man prioriterar några spelare på andra spelares bekostnad.
• Toppning leder ofta till statiskt indelade lag med ojämn fördelning i träningar och matcher.
• Toppning är oftast en ledares jakt på kortsiktig framgång, inte långsiktiga resultat
En riktlinje vad gäller speltid är att alla spelare bör få spela lika mycket under en match, samt över en säsong, om inget särskilt (skada, olämpligt uppträdande, frivilliga byten) inträffar under matchen/säsongen.
Vad innebär nivåanpassning
Definition nivåanpassning: ”Att organisera träningsgrupperna/årskullarna så att spelarna i träning och/eller match tränar/spelar med och mot spelare som befinner sig på en liknande fotbollsmässig kunskapsnivå”.
Nivåanpassning är:
• När man sätter spelarens långsiktigas behov och utveckling i centrum.
• När man anpassar träning och matcher så att alla kan delta, utvecklas och ha kul.
• När man försöker få till så jämna matcher som möjligt.
• När tränaren tar ut laget för att spelarna ska utvecklas så mycket som möjligt och spelarna kan spela och kämpa för att vinna en jämn match.
Viktigt att poängtera är att nivåanpassning inte får innebära en statisk indelning av laget i olika grupperingar. Statisk indelning innebär att laget är indelat i fasta grupper vecka efter vecka, match efter match.
I träning kommer jag att nivåanpassa spelarna efter nuvarande kunskapsnivå i de sammanhang där det tillför något fotbollsmässigt, t.ex. vid smålagsspel och övningar där ett flertal spelare samverkar med varandra.
Det är dock viktigt att man inom en träningsgrupp arbetar för att skapa en känsla av samhörighet och för att bygga upp en lagkänsla. Det är därför förbjudet att inom ett lag skapa fasta undergrupper eller att bedriva näst intill all träning eller matchspel i statiska nivåindelade grupper när barnen är under 13 år.
Bakgrunden till ovanstående ställningstagande är följande. Alla barn utvecklas olika. Mellan två olika barn som är födda samma år kan det skilja ett år kronologiskt medan den fysiska och psykiska utvecklingen kan skilja upp till fem år. Så långt det är möjligt ska träningen därför anpassas till den inlärningshastighet, kunskapsnivå och mognadsnivå den enskilde spelaren har. Alla behöver få lyckas och känna bekräftelse samt få en utmaning utifrån sina förutsättningar. Det skapar spänning och glädje.
Simons implementering
Jag Simon vill att alla mina spelare ska få möjlighet till utveckling. Jag vill att alla mina spelare ska känna att de får tillräckligt med bollkontakter i träning och match. Jag vill att mitt lag ska vara ETT lag. Jag vill hjälpa de som kommit längre att utvecklas, men framför allt att de som inte kommit lika långt ska få känna att de kan, att de lyckas, hänger med och framför allt har kul, vilket kommer ge långsiktig utveckling på alla plan.
Detta kommer i praktiken innebära att jag ena veckan har nivåanpassade lag i träning, där de som kommit längre ska få känna på tufft motstånd, och de som inte kommit lika långt ska få känna att de lyckas när de spelar mot spelare på sin nivå. Veckan efter kommer jag återigen att blanda alla spelare igen. Det kommer att innebära att den självkänsla som skapades föregående vecka kan leda till positiv utveckling redan veckan efter, bara genom bättre självkänsla.
Det här innebär att jag aldrig kommer ha statiska grupper vecka efter vecka utan variera, stimulera och ge alla spelare möjlighet att utvecklas på sina egna villkor.
Fin läsning👍
RapporteraRapportera
👍👍👍
RapporteraRapportera
Jag har fullt förtroende att ni vill alla barns bästa, efter att ha läst detta inlägg så stärks min tro och känsla för er. Som ni förklarar är det stor skillnad på toppning och nivåanpassning som ni verkligen lyfter fram. Det är fint att se så engagerade tränare.
RapporteraRapportera
ni gör ett fantastiskt jobb simon o petrus ett stort eloge till er 👍
RapporteraRapportera