Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Roslagsbro IF
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Roslagsbro IF.
Roslagsbro IF
Följ oss för uppdateringar
Grattis 90 år, vi måste börja med en sportfråga, hur känns det? -Det känns bra, skrattar Gunnar som alltid verkar ha glimten i ögat och ett glatt humör.
Hur gör man för att vara så pigg och alltid glad? -Ja hörudu man har tur som får vara frisk, funderar han. Jag gissar att i Gunnars fall är det inte bara tur utan hans alltid soliga humör och hans många intressen som bidrar till att han vid 90 års ålder har ett så rikt och aktivt liv.
Det finns så mycket att berätta om Gunnar och hans resa genom livet och 75 år i Roslagsbro IF. Här kommer en liten del av det hela.
1. Vem är Gunnar Holm?
Jag är uppvuxen på en bondgård i Gryta i Roslagsbro. Gick i skolan i Noor och har sedan bland annat arbetat på sågen i Bredsättra och båtvarvet i Rosättra, Lantmännen i Norrtälje och de sista åtta åren före pension som vaktmästare här på Vårlyckan. Nu är jag sedan några år tillbaka pensionär. Jag och min fru Ingela bor sedan 1980 i Drottningdal.
2. När och på vilket sätt kom du i kontakt med Roslagsbro IF första gången?
Ja jag höll ju på med skytte (något han fortfarande gör) och det gjorde ju också Karl-Axel Jakobsson som frågade om jag ville vara med och spela fotboll med Roslagsbro IF, så det var så det hela började hösten 1948 då var jag 15 år.
Det fanns inga tränare eller ledare på den tiden utan Karl-Axel och Ove Jonsson spelade själva med men dem höll väl ihop laget kan man säga. Med spikdobbar på fotbollsskorna fick jag spela högerytter för jag var ju snabb. Vi låg sist i Skärgårdsserien de första åren men sen gick det bättre och vi kom upp i Roslagsserien. Rätt snart efter jag kom till föreningen blev det även friidrott och skidor för min del.
3. Hur såg föreningen ut 1948? Vilka idrotter fanns med? Var föreningen öppen för både tjejer och killar? Hur många medlemmar var ni?
Ja det var fotboll såklart men friidrotten med Folke i spetsen var ju stor redan då och på vintern var det skidor som gällde. Ja både pojkar och flickor deltog. Dem spelade bland annat handboll och så var dem duktiga i friidrott. I hela föreningen fanns det då nog runt ett femtiotal medlemmar.
Redan tidigt ville jag starta upp ett pojklag men det blev inget av med det för föreningens dåvarande ordförande Gunno Fröberg sa nej. Det var kanske lite kärvt med pengar i föreningen. På den tiden hyrde vi marken av kyrkan. Hyran bestod av två tunnor råg per år tillsammans med ett villkor om att vi inte fick spela fotboll under gudstjänsten på söndagar. Det berodde kanske mest på att prästen själv var fotbollsintresserad och vill titta när vi spelade.
4. På vilket sätt är du aktiv i föreningen idag?
Jag spelar boule och är med på seniorgympan.
5. Vad tycker du är det bästa med Roslagsbro IF?
Alltihopa! Robroandan och hur både föreningen och anläggningen har vuxit och förbättrats under åren. När jag började fanns det bara en fotbollsplan och ett skjul. Det fungerade som omklädningsrum och klubbhus, skjulet saknade fönster så att sätta dit fönster var en av de första sakerna vi gjorde när jag kom hit.
6. Vad är Robroandan för dig?
Den har alltid funnits här, alla ställer upp och hjälper varandra, sen finns det såklart personer som gjort extra mycket för Roslagsbro IF som Fröberg, Folke och framför allt Kurt.
Man kan säga att Robroandan stärktes i samband med Roslags-propagandan som kom på 60 och 70-talet. Det gick ut på att alla idrottsföreningar i Roslagen varje vecka ordnade en tävling med en gren som höjdhopp, längdhopp, 100 och 400 m. Man fick 1 poäng per deltagare och här i föreningen så ställde alla upp oavsett om man var friidrottare eller inte så vi vann ju alltid Roslags-propagandan.
7. Hur tror du Roslagsbro IF ser ut i framtiden?
Det ser lovande ut med den breda ungdomsverksamheten som finns i föreningen i dag. Felet förr var ju bland annat att det inte fanns någon ungdomsverksamhet.
8. Vad gör du på din fritid?
Spelar boule en gång i veckan, simmar två gånger i veckan, går på seniorfys varje vecka och sen vill jag inte missa när de kör speedway så det blir att åka till Hallsta och i höst börjar ju skyttet i Brogården igen. Jag går såklart på alla hemmamatcher här på Vårlyckan, det har jag alltid gjort. Numera sitter jag inte längre med i någon styrelse, tidigare har jag bland annat varit sekreterare i huvudstyrelsen och ledamot i både friidrottens och boulesektionens styrelse.
9. Vem är enligt dig den största idrottaren/spelaren genom alla tider? Vilket är ditt favoritlag?
Lokalt så Folke Mattsson – friidrott och Per Gunnarsson – fotboll, i mitt tycke var han föreningens största fotbollsbegåvning.
I fotboll AIK och ishockey Färjestad.
10. Hur har din idrottskarriär sett ut?
Ja skytte och fotboll i Roslagsbro IFs herrlag (vid 15 spelade jag min första match och den sista när jag var 45), friidrott 1955 var jag Roslagsmästare på 200 m, skidor och så blev det orientering under åren jag bodde i Österbybruk. 1962 startade vi upp ett pojklag/juniorlag här så jag har ju också varit tränare. Sen har jag spelat golf och nu boule. Det var jag och fem andra som startade boulespelandet här ute på parkeringen vid A-planen, vartefter det blev mer och mer populärt behövdes fler banor så det var då vi anlade nuvarande banor.
Stort tack Gunnar!
Vill du läsa alla medlemsreportage Tio frågor till, klicka här för äldre reportage och här för de senaste.
Damer Träning | 29 dec, 15:30 |
U17/Herr J Träning | 30 dec, 19:00 |
Tabata/Cirkelfys RIF Träning | 2 jan, 19:00 |
U17/Herr J Rånäscupen | 3 jan, 18:00 |
U17/Herr J Rånäscupen | 4 jan, 18:00 |
Grattis Gunnar! 🎂🎁🎈
RapporteraRapportera
Stort grattis från Väsby!💐
RapporteraRapportera
Grattis Gunnar! 🎉🎂
RapporteraRapportera