Om Stockholmspolisens IF HF
Då Sverige vid Olympiaden i Stockholm 1912 överraskande vann guldmedalj i dragkamp såddes det frö som senare skulle växa och bli en av Sveriges största idrottsföreningar. Jublet i Stockholm efter tävlingarna visste inga gränser. På Stadion ville hyllningarna aldrig ta slut och efteråt fortsatte de på gator och torg. Guldlaget bestod till största delen av kraftkarlar från Stockholmspolisen och överallt där poliser visade sig - man patrullerade till fots på den tiden – omringades de av segerrusiga människor som hissade och bar dem i gullstol. Efter "gulddragningen" samlades ett antal polismän och bildade den 9 augusti 1912 Stockholmspolisens Idrottsförening, SPIF, med emblemet i guld på mörkblå botten.
Under många år var SPIF en ren korporationsklubb för polismän och deras familjemedlemmar, men i slutet av 40-talet blev den en helt öppen förening. Idag sträcker sig den idrottsliga verksamheten från polisiär korpnivå till nationell och internationell elit. Genom detta ges alla möjlighet att delta efter egna förutsättningar. SPIF har nu över 6000 medlemmar fördelade på 21 sektioner med egen ekonomi och egna styrelser.
Handbollsektionen
Handbollsverksamheten har funnits under många år, representerade av ett herrlag ända sedan 40 talet. Dock betraktar vi 1970 som året då handbollen föddes på ”riktigt”. Då grundades ungdomsverksamheten med fäste i Bredäng/Skärholmen. Samtidigt startades Polisens damlag genom att man slog ihop med Artemis som på den tiden var ett storlag inom svensk damhandboll. Dräktfärgerna på lagen fastställdes till orange tröja och svarta byxor på pojklagen medan flicklagen spelade i vita tröjor/vita byxor. Tidigt 90-tal gick hela klubben över till den gemensamma färgen vit tröja/vit byxa med inslag av blått.
Verksamheten fick en flygande start och många kända handbollsprofiler har kommit ur den handbollsverksamhet som vi bedrivit. För att nämna några så blev Ann-Britt ”Ampan” Carlsson Sveriges första utlandsproffs i damhandboll då hon spelade för Brixen (Italien). Arne Högdahl var både ungdomsspelare i klubben och senare tränare och förde upp herrlaget genom seriespelet. Arne blev så pass framgångsrik att han varit proffstränare i både Österrike och Spanien samt förbundskapten för norska damlandslaget. Andra viktiga ledarprofiler som är värda att nämna (ingen nämnd, ingen glömd) är Evy Norström, Hans Neuman, Björn Söderlund, Lasse Högdahl, Elisabeth Nilsson och Ida Nielsen.
Polisens damlag har spelat i högsta serien sedan 1970 och har sammanlagt 12 st Svenska Mästerskap inomhus, över 10 TRIM SM-guld samt ett antal Svenska utomhusmästerskap. I seriesammanhang är man Svensk damhandbolls gigant där man leder Marathontabellen likt Redbergslids IK på herrsidan.
Herrlaget har spelat två säsonger i högsta serien, och ytterligare tre säsonger under samarbetsnamnet Polisen/Söder. Totalt 5 säsonger i högsta serien har det alltså blivit under dessa år.