7 oktober 2023
15:00

Lysviks IF

Eda IF - Lysviks IF 0-2

Årets sista match som var en batalj om att bli trea och bästa värmlandslag i serien stod på tapeten idag på en jämn men hård svårspelad plan i hård vind speciellt i första halvlek.
Vi sa på uppvärmningen att det är viktigt att få medvind i första halvlek men tyvärr förlorade Julia för en gång skull slantsinglingen så det blev motvind för oss i första halvlek. Motvind hade vi redan haft då Catrin fick kasta in handuken sent igår kväll och Ida några timmar före match. Detta innebar snabba omkastningar i laget men det är ju något vi blivit vana av under året.

Eda utnyttjade medvinden genom att pressa bollhållaren hårt vilket medförde mycket tappade bollar av oss på mittplan och de kunde då vända spelet med djupledsbollar på framlöpande spelare som följd. Therese styrde dock backlinjen bra så de sprang offside otaliga gånger första kvarten samtidigt som deras sistapass ofta höll låg klass o rann igenom ner till Elin.
Detta gjorde att de trots spelövertag inte kom fram till några stora farligheter inledningsvis utan det blev mer o mer ett ställningskrig på mitten. Vi själva hade problem med det hårda studsiga underlaget som kändes mer som konstgräs än en mjuk naturgräsplan så våra passningar till medspelare var lätträknade. Det dröjde till 15e minuten innan vi kom fram i ett bra anfall men det blev farligt då Nora spelades lös på högerkanten och hon slog ett fint hårt lågt inlägg som mv var först på men lämnade retur ut till Emelie som drar till dock en bit över målet. Minuten senare får vi en frispark till vänster som slås in mot mål men av nån anledning ställde vi upp oss statiskt framför mål istället för att löpa in så de blev för trångt när bollen kom in lågt istället för högt. Vi får direkt efter ny frispark som denna gång slås in hårt men tyvärr kommer vi inte riktigt rätt i våra löpningar så den rinner igenom. I 22a minuten får Eda en hörna och på den är vi på väg att notera ett nickmål då de får till en kanonnick från ca 7met men Elin gör en fantastisk parad och släpper ingen retur. Som det blev så var nog detta en matchavgörande räddning.
Eda fick ett nytt bra läge några minuter senare då vi för första gången tappar igenom en löpning men Elin parerar enkelt vinkelskottet. I samma situation får vi ännu mera motvind då Therese i närkamp ramlar så olyckligt att hon skadas och måste utgå vilket innebar att vi tappat två av tre i vår starka 3-backslinje så nu var goda coachråd dyra.
Då matchen bröts ett tag hann vi omorgannisera försvaret men klart att denna händelse satte sig psykiskt på laget ett tag.
Detta innebar att Eda ökade trycket ännu mer och vi kände att nu gällde överlevnad till paus för att kunna andas ut i medvinden i andra halvlek. De tryckte på men vi höll ihop de hela på ett bra sätt så det farliga de skapade var några hörnor vilka oroade men inte mer. Sista 5min flyttade vi upp positionerna lite och i 40e minuten trodde vi på ledningsmål när Amanda vände till sig vänsterfotsläge från strafflinjen då hon oftast är dösäker i såna lägen men skottet gick över.
Revanchen kom dock snabbt när vi minuten senare fick frispark ca 35 met från mål. Trots hård motvind valde Amanda att dra ett hårt skott mot mål och det är en bedrift att få den bollen inom målramen vilket hon fick då den seglade fram högt mot högra krysset där målvakten inte lyckades bemästra bollbanan utan den gick via händerna-ribban ner strax innanför mållinjen och 1-0 var ett faktum. Detta var kanske inte spelmässigt rättvist men matcher avgörs oftast inte på mittplansdominans utan av spets längst fram o bak vilket vi hade idag. Minuten senare var vi nära mål igen när Amanda genom ett fint stick i djupet ger Emelie fint läge men skottet me sämsta foten gick mitt på mv.
Ledningen i paus var kanske inte rättvis men sett till hela säsongen så måste även vi nån gång få lite medflyt i jämna matcher.
Känslan nu var bra då vi borde kunna flytta upp spelet i andra med tanke på den hårda motvinden vi hade i första men jag såg lite oroande tecken redan i slutet av första hlek då vinden började avta och mycket riktigt så blev det minimal medvind för oss i andra hlek.
Vi kan ändå jämna ut spelet och har första kvarten vår bästa del i matchen vilket ger oss en fin chans efter 55min när Nora kommer runt på hökanten följt av ett fint inlägg som Alina löpt in bra på och via magen/bröst styr bollen mot mål men det blir för löst så mv kan ganska enkelt parera. Vi vågar nu stå upp högre i plan och detta ger resultat efter 14min då Eda inte gärna vill rensa upp utan spela sig fram från backlinjen. Denna gång kan vi bryta ett uppspel genom Nora som spelar vidare till Emelie som hittar fram med bollen till en helt plötsligt fristående Amanda och hon avslutar dösäkert.
Eda kommer sen direkt på avspark till bra läge till vänster men Elin kan lugnt parera till hörna.
Spelet böljar nu fram o tillbaka utan stora chanser men tendensen är att de chansar mer o mer genom mv som spelar liebero och sköter mycket av uppspelen samtidigt som de löper konstant bakom vår på linje stående backlinje.
Oftast löper de offside men en gång kommer är känslan att de löpt rätt med friläge o mål som följd men till vår stora överrraskning drar linjemannen flaggan och vi kan pusta ut även om det troligen var ett feldomslut. Surt för Eda men som jag sa tidigare har vi haft en mängd såna saker mot oss framförallt under våren.
Vi får några lägen då de chansar offensivt som i 30e min när Emelie får friläge men tar ett för tidigt avslut mitt på målvakten.
Vi har nu dialog på sidan om problemet med Edas djupledslöpningar och bestämmer oss för att plocka in en mittback för att gå över till 4-4-2 så Julia kan gå fri o ta djup. Detta gör att vi får bättre kontroll på deras löpningar och det blir mycket lugnare i defensiven. Då de utnyttjar sin målvakts fina fötter i uppspelen är hon långt upp men det är nära en gång att ställa till det när vi kan bryta ett uppspel och Emelie får fint lobbläge ca 30met från mål men lobben blir alltför lös så mv kan plocka in den.
matchtiden går nu mot sitt slut men vi får ett läge till när Tilde får ett uppspel och hittar fram till Alina som en mot en rycker sig fri till höger där hon tar ett avslut som smiter utanför bortre stolpen. Alva löpte in bra från sin kant och hade hon vrålat högre kanske Alina upptäckt henne med helt tomt mål.
Slutsignalen kom och med det så blev säsongen mer eller mindre en succe då vi tog en fantastisk tredjeplats vilket är det bästa Lysvik gjort samtidigt som vi blev bästa värmlandslag och med det är vi just nu femma i Värmland.
Vi vinner även hösttabellen i serien så med mindre spelaromsättning hela säsongen så ?

Matchfakta 2-0 (1-0)
Hörnor 0-6 (0-4)
26min Alva in Therese ut skadad
1-0 41min Amanda. Frispark från ca 35met i hård motvind som mv inte kan kontrollera
2-0 59min Amanda (Emelie ) Nora stoppar uppspel och spelar till Emelie som ger Amnada friläge som säkert utnyttjas
75min Matilda in Linnea ut över till 4-5-1
80 min Tilde in Nora ut