5 augusti 2023
14:00

Lysviks IF

Gideonsbergs IF - Lysviks IF 5-2

Första bortaresan i höst gick till Västerås för match mot seriens bästa lag då det var forna storlaget Gideonsberg var motståndare vilket vi förstod skulle bli tufft då vi fortfarande saknar ett antal startspelare.
Då de hade mycket stora problem med oss i våras på naturgräs valde de naturligtvis konstgräs som underlag i dagens match.
Vi kan direkt säga att deras seger var rättvis då de var det bättre laget och bra lag har tur heter det ju. Det hade nu Gif i ett avgörande skede av matchen vilket ni kan se längre ner.
Även om det blev en till synes stor förlust ska våra tjejer vara stolta över insatsen då de visade stor moral att komma över mardrömstarten o nästan utjämna i början av andra trots spelmässigt underläge.
Vi startade matchen riktigt piggt o visade ingen som helst respekt utan kom fram i ett par fina anfall innan första kallduschen kom i den 4:e minuten. I deras första anfall vann de nån duell på vår vänsterkant och kunde komma runt ner mot kortlinjen med ett inlägg som följd. Inlägget möts ca 7 met utanför första stolpen och nickskarvas mot bortre stolpen och in i mål.
Efter detta tog de tag i spelet och vi blev passiva så de kunde ganska enkelt spela sig upp bakifrån vilket gav bra lägen på mittplan att slå långa bollar i djupled på ständigt djupledslöpande ytterlöpare.
Dessa bollar skar djupa hål i vårt försvar då vi nog spelade lite för mycket på linje utan djup.
Detta gav ganska snart resultat då de i den 12:minuten slog en boll melllan mittback o högerback vilket friställde deras vänsterlöpare som med sin fart enkelt kunde runda Elin o rulla in bollen.
Nu befarades ett riktigt ras vilket de kunde blivit då de runt 20:e minuten två gånger, en gång från höger och en gång från vänster kom i friläge på samma sätt som vid 2-0måölet men bägge dessa parerades fint av Elin.
Efter detta fick vi bättre koll på dom genom lite jävlar anamma kom fram hos några så de fick mindre tid att behandla bollen och då fick de svårare att slå dessa bollar som var deras matchplan vilket vi även såg hemma.
Vi började istället sticka upp och fick ett fint frisparksläge i den 23:e minuten men frisparken blev misslyckad.
Några minuter senare kommer vår största chans ditills då Linnea får en fin boll i djupled där hon tvekar lite så de hinner bryta men bollen hittar tillbaka in till Linnea som får fritt skottläge ca 10met från mål.
Hon får till ett bar skott men målvakten står rätt och kan parera skottet och returen är de först på men detta gjorde ändå att laget fick lite mer luft under vingarna då vi kände att de var sårbara.
Denna känsla fick ännu mera luft under vingarna i den 43:e minuten då vi kan sätta vårt första mål på ett sätt som jag gillar starkt då det innehöll några sekvenser som jag tror är en bra pusselbit för att vi ska skapa ännu mer chanser än vi gör.
Det börjar med en frispark mitt på vår planhalva och Elin börjar löpa ut mot bollen för att till synes slå den och det gillar jag då hennes högerfotstillslag har få överkvinnor i serien. Nu är en försvarare dock lite snabbare till boll men hon rullar bak mot Elin som tar emot o lyfter upp en perfekt lång boll som Emelie med yttersidan skarvar vidare och då dyker nästa sak upp som jag vill se mycket mer av och det är en tidigt löpning i djupled ( denna gång när bollen är på väg mot Emelie) vilket gör att de blir friläge.
Det var Amanda som tog denna löpning och i friläge centralt missar hon sällan så reduceringen kom och nu var vi med i matchen på riktigt. Vi måste börja löpa i djupled innan bollar slås för att få motståndarnas försvar att bli tveksamma över vad som ska hända för då får vi möta en försvarslinje som är i obalans och inte som ofta nu en samlad enhet som är svår att spela sig igenom. Vi kan kolla med våra försvarare hur mycket de fick springa i denna match då det var ständigt djupledslöpande av både anfallare o yttermittfältare hos Gif.
1-2 i paus kändes okej då vi framförallt första halvtimmen hade problem med deras djupledsspel.
Med nytt självförtroende startade vi andra halvlek på ett riktigt bra sätt och pressar tillbaka Gif rejält vilket märks då deras tränare ett par gånger är uppe o manar på sina spelare att matchen är igång igen.
Vi har kanonanfall i den 51.a minuten då Amanda med en otroligt dold passning frispelar en perfekt framlöpande Linnea som än en gång får se målisen parera ett bra avslut men anfallet är inte över utan vi får ett skottläge till innan bollen kommer ut till Amanda som sätter bollen mot mål men tyvärr strax över. Nu var de i brygga men som sagt vissa lag har tur och det får vi tyvärr uppleva idag och det är inte vi.
Efter dessa trippelchanser för oss kommer de i anfall på högerkanten med ett hårt inspel mot andra sidan där vi kan komma emellan me en fot för att undvika friläge men inte bättre än att bollen styrs mot mål och via stolpen tack vare felskruv smiter in i eget mål.Det är så jävla surt när vi kommit in i matchen och varit hårsmånen från kvittering så kommer ett riktigt oturligt självmål vilket är vårt tredje i avgörande läge iår.
Detta sätter naturkigtvis ner vårt humör och gör att deras nervositet som märktes på bänken släpper lite.
Efter första halvleks genomlöpningar fick vi i andra full kontroll på dessa och höll dom på utsidan men frågan är om det var bra( de är bra ) för nu kom de istället i lägen längre ut som gav hörnor. Detta var ju dock inte perfekt då de förutom sina djupledslöpningar är pga några rutinerade fysiskt stora spelare riktigt vassa på inläggslägen.
Vi blev därför straffade hårt då matchen släcktes inom 5 min på två identiska hörnor som till synes bara lyftes in utan finess men mot en spelare med bra nickteknik och hon kunde ganska ostört styra in bollen i mål. Bra gjort men hur kan vi gå på samma sak två gånger på 5 min ??. Vi måste kommunisera målvakt - försvar vad som händer för allt vet inte tränarna före match.
Matchen naturlitvis körd men viktigt att de inte rasar så än en gång bra moral och måste i detta skede ge Matilda N en eloge som kommer in o verkilgen visar vägen me fysik, munhugg mm vilket drar med laget så defensivt är det sista 20min helt lugnt.
Sammantaget är ju en förlust sur men sett till förutsättingar och vad vi möter så ska vi va nöjda men möter vi bra lag vore det kul med lite medflyt och det har vi tyvärr saknat hela säsongen utom mot Eda.

Matchfakta: 5-2 (2-1)
Hörnor 3-8 (1-2) Avslut 7-15 (4-9)
0-1 3min Nickskarv på högerinlägg
0-2 12min Friläge och rundning av målvakt
35min Nora O ut Matilda A in
1-2 43min Amanda (Emelie) Säkert avslut i friläge på Emelieskarv på härlig Elin S uppspel
1-3 53min Spelvändning med inspel fr höger som via stolpen oturligt styrs in av försvarare från ca 15met
1-4 57min Nick fr ca 10m på vähörna
1-5 63min Nick fr ca 10m på högerhörna
65min Linnea ut Matilda N in
2-5 74min Emelie (Amanda ) Friläge med patenterad lobb på fin genomskärare av Amanda
75min Nora G och Nora O in Alina o Amanda ut
82min Alva ut Linnea in