Om Lillån IBK
Historik
Innebandyn i Lillån började som på många andra ställen på fritidsgården. Ett gäng ungdomar på högstadiet drog igång det hela. Säsongen 90-91 spelade man med i korpen och 91-92 spelade Lillåns IF med i seriespel för första gången.
Organisation
År 1992 bildades innebandysektionen inom dåvarande Lillåns IF. En föreningsombildning 2002 medförde att fyra dåvarande sektioner blev egna föreningar och Lillån IBK bildades.
Innebandyverksamheten
Lillån Innebandyklubb har över 400 licensierade spelare. Spelarna är fördelade på 17 aktiva lag, varav 14 junior- och ungdomslag. Ungdomsverksamheten har alltid varit klubbens tyngdpunkt och utvecklas löpande med bl.a. bildandet av nya ungdomslag. Vi är en av de största innebandyföreningarna i Örebro. Klubbens representationslag spelar på både herr- och damsidan i Allsvenskan, Sveriges näst högsta serie.
Vi har en bra grund för rekrytering av ungdomar här i Lillån och många av våra spelare i A-lagen kommer från Lillån eller dess närhet.
Våra två representationslag har sina hemmamatcher i Nya Idrottshuset som har blivit vår nya hemmaborg. Här huserar även damernas Division 1-lag under sina matcher, samt Lillån IBK Akademi på herrsidan som håller till i Division 2, samt våra JAS-lag. Ungdomslagen har mestadels sin verksamhet kvar i Lillåhallen.
Arrangemang
Ett led i vår satsning är att jobba ännu hårdare med sponsring och arrangemang och att få våra hemmamatcher att bli riktiga folkfester där vi också kan få ett stort publikstöd. Vid våra hemmamatcher har vi normalt en publik på 200-300 personer, men vi hoppas kunna utöka publiksiffran ytterligare med framgångsrika och attraktiva lag och proffsigare arrangemang.
Vi är med och arrangerar den populära ”nattlandbandyn” för högstadiet i Lillåskolan, mycket uppskattat av både skolpersonal och elever. I helt egen regi arrangerar vi också vår populära "Summercamp" under sommarloven, en vecka fylld med innebandy för ungdomarna. .
Lillån IBK A-lag, herrar
En kombination av talangfulla spelare och duktiga ledare ligger bakom lagets framgångar genom åren. Herrlaget har sedan mitten på 90-talet spelat på förbundsnivå, år 2001 och 2022 spelade man kval till elitserien/SSL. Idag tillhör Lillåns herrlag Allsvenskan Södra.
Lillån IBK A-lag, damer
En kombination av föreningsfostrade spelare samt värvningar från andra klubbar. Laget är i stark utveckling och det är ett ungt lag som har alla möjligheter att med fortsatt träning nå högt i seriesystemen. Många av damspelarna representerar även klubbens JAS-lag, och vi siktar på att varje år komma långt i JAS-spelet. Idag spelar damerna i Allsvenskan, en målbild vi arbetat för under längre tid.
Ungdomslagen i Lillån IBK
Ungdomsverksamheten är mycket viktig liksom rekrytering och utbildning av ungdomsledare. Vi är också glada över att många av våra ungdomar uppmärksammas i distriktslagssammanhang och några av våra ungdomsspelare har efter A-lagsspel i Lillån gått vidare till elitserieklubbar. År 2003 vann Lillån IBK SM för pojkar 15 år, och detta följdes upp med att året 2016 sluta på en andraplats. Vi har 16 st aktiva junior- och ungdomslag. Ungdomsverksamheten är tyngden i klubbens verksamhet och har fostrat spelare till absoluta toppnivå. Säsongen 2013/14 gick till exempel Simon Palmén - hemmaklubb Lillån - till Warberg, och idag spelar han för Linköping. Säsongen 2020/21 tog Isak Palmén och Filip Gillberg, båda uppvuxna i Lillån, klivet till Sirius i SSL. Efter framgångssäsongen 2021/2022 värvades Martin Rönnklint och Simon Möller till Kalmarsund respektive Mullsjö i SSL. Målet är att hela tiden utveckla ungdomsverksamheten med bl.a. bildandet av nya ungdomslag. Vi har i föreningen 2012/2013 arbetat fram en spelar- och träningsutvecklingsplan - grundad i Svenska Innebandyförbundets nya utvecklingsplan.
I Lillån är alla spelare viktiga och ska ges möjligheter att på sin utvecklingsnivå utveckla sina innebandykunskaper.
Vår verksamhet följer Örebro kommuns riktlinjer för barn och ungdomsverksamhet.
Här hittar du kommunens riktlinjer: https://www.orebro.se/download/18.79ecba54157d17c45b56e3c/1677850064794/Fritidsn%C3%A4mndens%20riktlinjer%20f%C3%B6r%20barn-%20och%20ungdomsverksamhet.pdf