Om Lidingö Sportskytteklubb
Historia om Lidingö Sportskytteklubb
Klubben grundades 1941 som en sektion i Lidingö skytteförening och antog namnet Lidingö skytteförenings sportskyttesektion.
Lidingö skytteförening grundades 2 feb 1902 (Lidingö skytteklubb).
I stadgarna från 1941 står följande
”Föreningen, som är opolitisk, har till uppgift att till gagn för fosterlandets försvar verka för att höja skjutskickligheten med pistol, främst av tjänstemodell med även övriga enhandsvapen”
1943 instiftades klubbens precisionsmedalj med två korslagda pistoler.
Från klubbens årsmöte den 16 februari 1949 nämns följande:
”Ordförande Eidskog meddelade, att han hade ett glädjande budskap att framföra att vår mycket omtyckte skyttekamrat, mesenat mm Karl Hj Bergqvist förärat klubben men mycket fin dyrgrip, nämligen en gammal ryttarpistol. Ordförande framförde klubbens hjärtligaste tack för gåvan, som inom klubben skall användas såsom ordförandeklubba”.
1958 beviljades klubben inträde i Riksidrottsförbundet via Svenska Sportskytteförbundet. I samband med detta bytte klubben namn. Från den 27 september 1958 ändrades namnet till Lidingö skytteförenings Sportskytteklubb. Namnet behölls till och med år 1971.
Från 1972 heter klubben Lidingö Sportskytteklubb.
Från årsberättelsen från 1972 kan läsas:
- Antal medlemmar 31 dec 1972 var 141 (var av ungdomar 14-25år var 22st) 1971 hade klubben 95st medlemmar.
- Medlemsavgift var 20kr (20kr 1972 motsvarar 135kr 2017, 700kr 2017 motsvarar 104kr 1972).
Skjutbanor
Furutorps skjutbana
Denna redovisning är ett sammandrag av historien kring hur Furutorps skjutbana på Elvikslandet norra Ö. Yttringe på Lidingö inrättades.
Klubben startade sitt skytte 1941 på Hjortskjutbanan vid Rudbodagärdena, Bosövägen. Hjortskyttarna i Stockholm hade övertagit banan efter Stockholmsolympiaden 1912.
Den 29 april 1968 beslöt drätselkammaren på förslag av byggnadsnämnden att allt skytte skulle upphöra på Rudboda skjutbana från och med den 15 juni 1968.
Lidingö stad beslöt då att anlägga en provisorisk skjutbana vid Furutorp norr Ö. Yttringe (på andra sidan vägen i förhållande till Furutorps gamla skola). Under våren 1969 byggs en provisorisk korthållsbana. Denna 50-metersbana har plats för 15 skyttar. Skjutplatserna saknar tak.
Lidingö skytteförening och Lidingö skytteförenings Sportskytteklubb (från 1972 Lidingö Sportskytteklubb, LSSK) flyttade då till denna bana som var gemensam för 50m korthållsgevär och 25m pistol. Banan låg där gevärsbanan, 50m, idag ligger. Lidingö skytteförenings gevärsskytte på längre håll än 50m har sedan banan i Rudboda lades ner ingen skjutbana på Lidingö.
September 1970 lämnar fritidsnämnden följande förslag till drätselkammaren:
- att en permanent korthållsbana om möjligt anläggs i samband med den planerade storidrottsplatsen vid Södergarn,
- att en utökad provisorisk korthållsbana anläggs intill den befintliga nära Ö. Yttringe,
- att en bana för luftgevärsskytte inrättas i därför lämplig nybyggnad.
I april 1971 beslutar kommunfullmäktige att utöver tidigare anvisade 60.000kr anslå ytterligare 20.000kr för den provisoriska korthållsbanan vid Furutorp.
I juni 1971 lämnar byggnadsnämnden byggnadslov till korthållsbanan vid Furutorp och pistolskyttarna flyttade ca 50m österut till en ny bana som Lidingö kommun anlagt.
Våren 1972 tillkommer bland annat ett tak över skjutplatserna samt en mobil kontorsbarack med två vapenkistor. Den 28 maj invigs banan av Igor Holmstedt som jämte kommunfullmäktiges ordförande Carl-Fredrik Barje och fritidsintendenten Gustaf af Ekenstam skjuter de första skotten. Gevärsskyttarna hade då en 50m korthållsbana med 15 skjutplatser under tak och pistolskyttarna en 25m pistolbana med 10 skjutplatser under tak.
På våren 1979 tillkommer en vapenkassun av militärmodell vid gevärsbanan. Vidare dras el fram till banorna bl.a. för uppvärmning i baracken och kassunen. Under 1980 ersätts träpalissaden i kulfånget av en jordvall, vidare asfalterades golvet vid skjutplatserna i skjuthallarna.
Furutorps skjutbana levde först med ett tillfälligt bygglov på 2 år som förlängdes med 2 år i taget. Efter ett otal utredningar, skrivelser, uppvaktningar, klagomål från fastighetsföreningen på Elfvikslandet och sammanträden beslutade kommunfullmäktige 1991 att en permanent korthållsbana skall byggas på Furutorp med 20 skjutplatser på 50m för korthållsskytte gevär och 15 skjutplatser på 25m för pistolskytte. På gevärsbanan anlades även en rälsmålbana för skjutning mot rörligt mål för jaktskyttarna.
De avsatta 250tkr räckte ej för att färdigställa banorna. Med bidrag från Skytteöverstyrelsen och med insatser från föreningarna (gevärs, pistol och jaktskyttarna) i form av arbete och egna medel så byggdes nuvarande Furutorps skjutbana upp i perioden 1991-1993.
Nyinvigningen skedde den 5 juni 1993, under pompa och ståt, av stadsfullmäktiges ordförande Carl-Fredrik Barje och den kände pukslagaren från beridna Högvakten, Anders X:t Erixon blåser fanfaren ELD.
Efter 1993 har följande utveckling av skjutbanorna skett.
Gevärsbanan.
Lidingö Ungdomsskytteförening och Jägareförbundet Lidingö nyttjar 50m gevärsbanan.
Jägareförbundet Lidingö modifierade gevärsbanan omkring 2014 så att skytteträning mot rörligt mål (rälsmålbana) kunde ske på ett bättre sätt. Jägareförbundet byggde en målbod 2014.
Under 2015 sänktes marken framför skjutvallen så att skyttarna slapp skjuta i uppförsbacke. Samtidigt reparerades stödet för skjutvallen och den kompletterades med mer sand.
Lidingö Ungdomsskytteförening anskaffade och installerade, 2015, i egen regi 8 stycken elektronikmarkeringsutrustningar av modell Sius på banan. En investering på c:a 300.000:-. Denna utrustning är mobil och flyttas även ner till skjuthallen i Danica sporthall i Högsätra under vinterhalvåret. En målbod för Lidingö Ungdomsskytteförening uppfördes omkring 2003.
Pistolbanan
Målbod i form av en container ställdes upp 1993 invid pistolbanan och en vagn/kärra som målbod ställdes upp på andra sidan av skjuthallen 2002
Tak över tavelställen byggdes ca 1997.
Tavelställets trävirke (syllarna) renoverade av Lidingö SSK sommaren 2015.
Kontorsbaracken
Taket på kontorsbaracken, som ställdes upp 1972, konstaterades under vintern 2011-2012 vara trasigt då det läckte in vatten.
Föreningarna tog då fram ett förslag om att ersätta baracken med två stycken arbetsbodar. Lidingö SSK letade reda på två begagnade bodar som var till salu. Lidingö stad ombesörjde rivning av den gamla baracken och iordningställde marken för att kunna ta emot de två nya bodarna.
Bodarna sattes ihop till en barack och försågs med ett gemensamt tak. Föreningarna iordningställde baracken invändigt slutmålade fasaden och takfot samt byggde trappor.
Baracken stod färdig våren 2012.
Nyttjanderättsavtal
Strax före sommaren 2017 kallade Lidingö stad, teknik- och fastighetsförvaltningen, skytteföreningarna som använder Furutorps skjutbana till dialog om hur ett avtal skulle kunna utformas för föreningarnas nyttjande av Furutorps skjutbana. Anledningen var att Lidingö stad skall för alla sina idrotts/föreningsanläggningar ha ett avtal med den som använder anläggningen.
Under sista halvåret 2017 genomfördes fem möten med representanter för skytteföreningarna (Lidingö Ungdomsskytteförening (Lidingö skytteförening) Lidingö Sportskytteklubb, Jägareförbundet Lidingö) och Lidingö stad, teknik- och fastighetsförvaltningen.
Tre lika lydande avtal utarbetades som i stort innebär lika nyttjande av Furutorps skjutbana för de tre föreningarna. Avtalen var klara kvartal 1 2018. Detta dokument är en bilaga till de avtalen.
Skjuthallen i Danica sporthall
I Högsätra området finns Högsätra skola till skollan hör en sporthall som heter Danica sporthall. I Sporthallens källare finns en skjuthall.
Skjuthallen har 8st skjutplatser och ett maximalt skjutavstånd på 25m.
Måltavelstället är vridbart, sk duellställ.
Skjuthallen hyrs per timme av Lidingös skytteföreningar.
Skjuthallen togs i bruk 1975.
I skjuthallen är det tillåtet att skjuta pistol kaliber .22lr-45magnum och gevär .22lr. Även luftpistol och luftgevär är tillåtet-
Skytteföreningarna på Lidingö
Kort beskrivning av föreningarna:
Lidingö Sportskytteklubb är en skytteförening för skytte med pistol och revolver.
Föreningen bildades 1941. Då som en sektion i Lidingö skytteförening (Lidingö skytteförenings Sportskytteklubb) och från 1972 egen förening Lidingö Sportskytteklubb.
LSSK är anslutna till Svenska Pistolskytteförbundet (som är en frivillig försvarsorganisation), Svenska skyttesportförbundet (ingår i Svenska riksidrottsförbundet), Svenska metallsiluettförbundet (pistolskytte på metallmål på långa avstånd), Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet (dynamiskt skytte med pistol, gevär, (IPSC)) samt Svenska Svartkruts Skytte Federationen (skytte med äldre vapen som laddas med svartkrut).
Föreningen har sina hemmabanor på Lidingö. Utomhusbanan är Furutorps skjutbanas pistolbana 25m som har 15st skjutplatser. Inomhusbanan är belägen i Danica sporthall i Högsätra som har 8st skjutplatser på 25m.
Föreningen hade, 2017-12-31, 169 medlemmar.