Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Ljusdals CK

Följ

Ljusdals CK

Följ oss för uppdateringar
Följ
Ljusdals CK
Ljusdals CK

Kontaktinformation

Namn Ljusdals CK
Adress Christer Olofsson, Hybovägen 14
Postadress 82735 Ljusdal
E-post ljusdalscurling@gmail.com
Orgnr 887000-7369
Kontonr Bankqiro 5135-1187 (OBS! Kräver OCR nr!)

Om Ljusdals CK

Ljusdals Curlingklubb bildades år 1957, initiativtagare var tumningschef Folke Bergqvist, järnhandlare Eric Hansson, köpman Holger Hellspong, köpman Olle Hellspong, tandläkare Osvald Leskin, direktör Fred Signeul, tandläkare Harry Lindström, direktör Olle Olsson, direktör Valter Svender och häradsskrivare Nils Uhlin.

Verksamheten förlades till en början på gräsplanen framför hembygdsgården i Ljusdal, som en utomhusanläggning där verksamheten bedrevs fram till år 1998. Under åren har det diskuterats många gånger var klubben skulle förlägga sin verksamhet. De platser man pratade om var parkeringen vid gamla skidstadion, uppe på IP, nere vid hundklubben, ja det var många ställen.

Efter OS i Nagano 1998 och på grund av Sveriges framgångar i curling och den stora mediabevakning, ökade intresset för sporten markant. Det var främst ungdomar som ville spela och skolorna ville ha tider. Så en ungdomsverksamhet började byggas upp. Men förutsättningarna ute på hembygdsgården var inte de bästa så klubben beslöt att försöka hitta en ny plats för verksamheten, där markförhållandena var bättre, samt att man ville komma under tak.

Så 1998 blev vi tilldelade den plats där Curlingklubben ligger idag, vid den gamla skidstadion alldeles vid Gymnasieskolan i Ljusdal. Vi ordnade så att vi fick låna en manskapsbod av ett byggföretag så vi kunde värma oss. Vi var stora optimister och spolade upp 3 banor. Ganska snart insåg vi att skotta tre banor var en övermaga uppgift så det blev 2 banor. Innan mars det året var vi nere på bara en bana.

Då sågverksamheten lades ner på Östernäs i Ljusdal donerade Mellanskog Industri det så kallade längdmätningsskjulet till curlingklubben som klubbmedlemmarna på ideell väg rev och monterade upp själva. Ljusdals kommun hjälpte klubben med vatten och avlopp. Under säsongen 99/00 ökade sedan antalet spelare från ca 40 st utomhus på hembygdsgården, till 150 st när vi fick banorna väderskyddade, och då räknar vi inte in skolans verksamhet.

Men för att kunna schemalägga träning, spel och uthyrning till skolans verksamhet måsta vi kunna erbjuda spelbar is på förutbestämda tider oavsett utetemperatur. Då vi hade naturis kunde vi inte isolera hallen, då vi var beroende av kyla för spolning och spel. Spel gick då heller inte att genomföra vid plusgrader.

Då intresset för curling fortsatte att öka under säsong 01/02, beslöt klubben att inför säsongen 02/03 kalkylera på en kylanläggning för konstfrusen is. Vi ville också isolera väggar och tak för att kunna bedriva en kontinuerlig ungdomstränings och tävlingsverksamhet.

Vid årsmötet i maj 2002 beslutade klubben att man skulle satsa på en konstfrusen anläggning. Av medlemmarna hade vi fått ett medlemslån, Ljusdals kommun ställde upp med medel liksom Iggesunds sociala fond samt Riksidrottsförbundet. Då blev det aktivitet i klubben och samtliga medlemmar ställde villigt upp. Vi isolerade väggar, målade, grävde, skottade grus, byggde maskinhus. Det var en härlig säsong med inte en enda inställd match på grund av otjänlig väderlek.

Efter säsongen 02/03 tyckte medlemmarna på årsmötet att vi skulle byta ut manskapsboden vi hade som omklädnings- och fikarum. Så vi startade bygget av den nya cafeterian och omklädningsrummet den första september. Vi var klara samtidigt som isen var spelbar i oktober -03. Den kommande sommaren fortsatte arbetet med Curlinghallen och medlemmarna bildade arbetslag och målade färdigt utbyggnaden både utvändigt och invändigt. Vi grävde ner isolerskivor, ordnade ventilation samt snyggade till brokvisten på utbyggnaden.

MvH//Styrelsen