Om IK Pandora FF
Pandora är en idrottsklubb som bildades den 20 april 1940. Det var några 15-års killar, en del vita(YIFare) och en del röda (IFKare) som ville fortsätta spela ihop efter ett par år i Unga Örnar organisationen. Bröderna Stellan och Bengt-Olof Larsson, Knut Berglund (som fortfarande lever), Agne Lund och Tore Jeppsson valdes till IK Pallas första styrelse. Det var 5 grabbar som troligen inte visste vad de gav sig in på, men denna skapelse finns fortfarande efter mer än 70 år kvar och har idag över 400 medlemmar.
När medlemskap i RF söktes 1942 blev det klart att namnet Pallas var upptaget och eftersom de nya tröjorna var prydda med ett stort P blev det långa diskussioner innan namnet blev Pandora.
Fotbollsänkor fanns redan på den tiden och den syklubb som bildats började i handbollsstaden Ystad 1956 även att spela i Ystadkorpens damhandbollsserie som spelades utomhus på en gräsmatta vid Norreportskolan och efter ett par år även i seriespel inom Skånes Handbollsförbund.
Ungefär samtidigt hade Stellan Larsson börjat diskutera Ishockey med andra SJ-anställda som kommit ner till Ystad från nordligare ursprung och den 27 januari 1956 spelades den första matchen internt på en nysnickrad rink på Kommunala fotbollsplanen inför 500 åskådare och ett par dagar senare var det dags för den första riktiga matchen som spelades mot Stidsvig från NV Skåne. Matchen förlorades med 5-3 och Arne Mällberg från Västerås blev klubbens första målskytt.
Fort nog blev det klart att naturis i Ystad var ett verkligt vågspel och den 1 november 1958 invigdes Åvalla, den 16:e konstisbanan i hela Sverige och som med tusentals ideella arbetstimmar och en totalkostnad på 250.000 kr helt byggts av klubben utan något kommunalt stöd. Utvecklingen gick snabbt och möjlighet att bedriva ishockey på uterink när det enbart i Skåne fanns 16 ishallar och seriespelet började redan i oktober försvårades. 1977 var denna epok över då ett slutligt nej från kommunen att tillåta takbygge över banan fick oss att sälja hela anläggningen på auktion och Åmåls kommun fick en billig anläggning som efter ombyggnad gjorde tjänst däruppe.
1972 hoppade klubben på den nya trenden med damfotboll och när herrfotbollen pga spelarbrist upphörde 1990 hade klubben enbart kvinnliga idrottare under några år.
1994 kom IBK Syd som bedrev innebandy och frågade om de fick bli en sektion hos oss och efter ett extra årsmöte blev de välkomna i klubben. Det varade till 2008 då de bröt sig ur och bildade en egen förening och vi hade åter enbart damidrott på programmet.
Ekonomin är för oss liksom de flesta andra idrottsklubbar en ständig källa till diskussion. Vi har genom åren varit ganska traditionella med Loppis. Pappersinsamling. Eget Bingo och sedan Bingolottoförsäljning men vi har även gått vidare genom att på 80-talet startade upp en firma, Pandora Pappershantering där vi genom kommunavtal samlade in papper, textil, glas och plåt inom Ystad, Skurup och Sjöbo kommuner. Vid sidan om detta hade vi också partytältsuthyrning och annat i mindre skala. Vi hade då sju anställda och en omsättning på ett par miljoner. 1988 var det tid för nytt kommunavtal och detta vann Sellbergs som därefter köpte upp rörelsen av oss. Under tjugo års tid var vi även medarrangörer på Ystadfestivalen.
Inför år 2016 ombildades föreningen IK Pandora till allians där tidigare fotbollssektionen respektive handbollssektionen fr.o.m. 2016-01-01 ingår som två juridiskt enskilda föreningar, IK Pandora FF resp. IK Pandora HF.