Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IK Fyris P-14
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från IK Fyris P-14.
P-14
Följ oss för uppdateringar
Hej alla föräldrar!
I och med att det har startat ett nytt P14-lag i Stenhagen så har vi förstått att flera av våra spelare vill byta lag. Vi vill vara tydliga med att vi respekterar varje barns och familjs val när det gäller fotbollen, och vi önskar er lycka till.
Än så länge har ingen förälder hört av sig och bekräftat om lagbyte, så när ni väl skrivit in ert barn i den nya klubben är det viktigt att ni kontaktar oss (tex Christian på 0704408337) och meddelar att ert barn slutar i IK Fyris. Då avregistrerar vi dem så att inget inbetalningskort för säsongen 2025 hinner skickas ut.
Det är viktigt att barn är fysiskt aktiva flera gånger i veckan för att må bra på alla sätt och vis, så för barn som inte sysslar med andra sporter, som tex innebandy och basket, är det är väldigt bra att det finns fotbollsklubbar som erbjuder träningar 3-5 gånger per vecka, även vintertid.
Tyvärr tillämpas uttagningar för att få vara med i det nya laget, och besvikelsen kan bli stor bland de barn som provtränar men som inte håller måttet och inte får vara med. (I allsvenska fotbollsakademier som IK Sirius sker detta först vid 13-års ålder.)
Vi vill understryka att era barn alltid är välkomna tillbaka till vår förening om de skulle vilja det. Oavsett var de väljer att spela, är vårt mål att alla barn ska ha en positiv upplevelse av fotbollen och känna sig trygga i sina val.
Hälsningar, IK Fyris
----------------------------
För er som vill läsa mer om allsidig träning, att förebygga skador och vad för tidig selektering kan leda till, se länkarna nedan.
Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) skriver:
”Under barnfotbollen (6-12 år) är det viktigt att barn får prova många olika idrotter och att träningen är allsidig - alltså att man tränar på olika sätt. Antalet fotbollsträningar per vecka är därför oftast få vilket ger barn tid till att även utöva andra idrotter och att idrotta själva eller med kompisar genom till exempel spontanfotboll.”
Lär mer här
Riksidrottsförbundet (RF) skriver:
”Barn som ägnar sig åt flera idrotter och inte specialiserar sig innan puberteten presterar jämnare, har färre skador och fortsätter idrotta längre än de som specialiserat sig. Att skjuta på specialiseringen till åtminstone 15-16 år kommer i de flesta idrotter att minska riskerna och öka chansen till idrottslig framgång.”
”RF:s kampanj "Min andra idrott" slår ett slag för de positiva effekterna av allsidig träning. Att hålla på med olika idrotter är bra på många sätt.”
Läs mer här
Idrottsforskning skriver:
”Att tidigt välja ut barn är problematiskt även av andra skäl eftersom selektering rör frågor om etik och moral (vem kan avgöra vad som är en bra/dålig prestation), makt (barn är underordnade och utsatta), pedagogik (vad lär sig barn av att bli eller inte bli utvalda) samt barns rättigheter (är alla lika mycket värda). Slutsatsen är att selektering av idrottande barn är olämpligt och bör undvikas.”
Läs mer här
Regeringen skriver:
”Idrotten behöver stärka sitt arbete för att motverka tidig selektering så att så många barn och unga som möjligt ska fortsätta idrotta högre upp i åldrarna utifrån sina egna förutsättningar.”
Läs mer här