4 oktober 2024
19:00

Järvsö IK

Referat: Hofors HC - Järvsö IK

Den här kvällen började katastrofalt illa med haveri på mediaenheten i speakerbåset och det var särskilt illa eftersom vi genomförde en tyst minut för tre bortgångna och saknade eldsjälar med stort engagemang i Hofors HC; Tony Haga, Leif Nylén och Börje Jonsson. Tyvärr fungerade speaker mikrofonen inte alls under hela kvällen. Vi beklagar verkligen det!

Dags för seriepremiär och för motståndet står Järvsö IK som haft det lite tungt de senaste säsongerna i Hockeytrean. De tränas av Hoforslegendaren Johan Kämpe som gett sig tusan på att få ordning på Hälsingarnas hockey. Inför matchen pratade Johan om de spännande importerna han kryddat laget med och visst kollade jag lite extra efter Pirotski, Cehic och Novák. Främst den förste såg bra ut i mina ögon och skapade inledningsvis lite oreda i HHC försvaret.

Hur som helst så började matchen relativt jämnt men efter tre minuter så visar # 10 Emil Eriksson vägen med en riktig klassuppåkning där han går mellan Järvsöbackarna och hänger pucken bakom Adrian Lamp i Järvsömålet. Emil visar klass direkt och drar med sig hela sin kedja denna kväll. Alla tre Hoforskedjorna gör ett bra jobb under stora delar av matchen men vi faller ner i tempo och spel i perioder.
Järvsös största chans låg nog i att hålla tätt i början och få Steelers frustrerade men vi får hål på dem ganska tidigt. Nu får Hofors upp farten rejält och börjar snurra i Järvsözonen och efter sex minuter hittar # 10 Emil Eriksson fram till # 16 Calle Waara som gör sitt första mål för kvällen och det skulle bli fler. Emil är 2+3 denna kväll och Calle 3 + 2 så det lossnade rejält. Kämpe reagerar genom att ta time out efter 2-0 målet för att få en reaktion från sina killar. Efter sju minuter så blir Järvsös slovenske spelare Jure Cehic utvisad två minuter för en roughing. Powerplayuppställningen i Hofors får rejält snurr på försvarsboxen och # 25 Linus Hedström och # 10 Emil Eriksson hittar # 16 Carl Waara mitt i slottet framför målet och Calle gör sitt andra mål för kvällen. Efter det så går Hofors ner lite i tempo och Järvsö kommer mer och mer in i matchen. # 1 Jim Elfsberg får göra ett par kvalificerade räddningar och Järvsö får ett friläge efter slarv i Hoforsförsvaret men Jim kommer upp stort igen och är tät. Jim är lysande hela kvällen och man kan tro av resultatet att han inte hade så mycket att göra men det hade han och med mer skärpa från Järvsös sida hade det kunna bli både ett, två eller tre mål. Det känns tryggt att vi har en lika bra keeper på bänken i # 37 Sohlborg inför en lång säsong. Hur som helst så surnar # 7 Gustav Nordström till såsom bara han kan göra när spelet inte funkar så han snor bara pucken i egen zon och åker förbi alla längs högerkanten och skär in framför mål och stänker dit den. 4-0 är ett faktum. Hofors rullar på och tidvis får man bra tryck på Järvsö och efter 15:45 får # 25 kapten Hedström göra sitt första mål för kvällen på pass av # 10 Emil Eriksson och # 28 Nils Elfsberg. Perioden avslutas med att # 5 Fredrik Nyström får sitta på botbänken. Skotten slutar 18-14.
Andra perioden kännetecknas av lite mindre fart från Hofors sida och spelet från första perioden sitter inte lika säkert längre. Periodvis ser det riktigt illa ut från läktaren. Järvsö dödar två boxplay och det dröjer ända till 8: 48 innan # 16 Carl Waara kan göra sitt tredje mål för kvällen på pass av # 28 Nils Elfsberg och det nya lånet från Avesta BK # 13 Niclas Hero. Två minuter senare åker # 17 Andreas Olsson ut för en slashing och boxplay verkar vara HHCs melodi ikväll för då gör # 28 Nils Elfsberg sitt första mål på pass av # 25 Linus Hedström. Annars är andra perioden till stora delar Järvsös period där Hofors ofta slarvar och Järvsö får en hel del kvalificerade chanser. Det här spelet kommer inte hålla mot bättre motstånd. Man är omständiga i sina uppspel och spelar inte alls enkelt såsom Erik Andersson pratade om innan matchen. Sen var det ju det här med boxplay då. När # 5 Fredrik Nyström sitter utvisad för andra gången så passar # 7 Gustav Nordström på att göra sitt andra mål för kvällen på pass av # 29 Sebastian Hedström och # 1 Jim Elfsberg. Skotten slutar 17- 4 till Hofors..
Tredje perioden blir mer av samma sak egentligen men också Steelers sämsta period. Järvsö har mycket puck och spelet är jämnt men Hofors har spetsen och gör målen. Sedan har vi en målvakt som är helt omöjlig att göra mål på denna kväll och extra kul att Jim får hålla nollan. När Järvsö drar på sig två utvisningar med kort mellan rum (Jure Cehic och Mikael Engström) så gör Steelers 9-0 i fem mot tre spel. Målskytt är # 7 Gustav Nordström återigen som gör sitt tredje mål för kvällen och passningen kommer från målvakten # 1 Jim Elfsberg. Järvsö fortsätter att trycka på och skapa ett flertal vassa lägen men några mål blir det inte denna kväll. Mitt i Järvsöpressen sticker HHC upp och # 10 Emil Eriksson gör sitt andra mål för kvällen på pass av # 16 Carl Waara och # 25 Linus Hedström och ställningen är 10-0 med åtta minuter kvar. Frustrationen börjar ta sig uttryck i Järvsö och det göra att man drar på sig två utvisningar i rad. Precis när man dödat dessa så prickskjuter # 18 Gustav Andersson in 11-0 efter att ha missat ett jätteläge i powerplay innan. Sista tre minuterna blir en fråga om # 1 Jim Elfsberg ska få hålla nollan eller inte. Med två minuter kvar åker # 23 Edin Muminovic ut för en hooking. Järvsö skapar ett par heta lägen varav en med mindre än 30 sekunder kvar men Jim kommer upp stort och får hålla nollan. Skotten i tredje slutar 15-9 till Hofors. Totalt 50-27
Sammanfattningsvis är det svårt att dra några slutsatser av den här matchen. Motståndet var allt för svagt för det men om vi spelar lika slarvigt i egen zon som vi gör delvis under den här matchen kommer vi bli straffade för det. Det bränner till redan i nästa omgång då vi möter ett starkt Lindefallet på bortaplan. Det krävs en helt annan nivå i det defensiva spelet om vi ska få några poäng med oss hem från den drabbningen i Harmånger. Offensivt ser det riktigt bra ut även om spelglädjen gör att man vill spela över och spela in pucken över målinjenl men det kan vi leva med ikväll. Tredjekedjan gör ett riktigt bra jobb och tuggar på med fart och fläkt. Lånet från Avesta Niclas Hero ser riktigt bra ut och vi hoppas på att få se Niclas fler gånger i Hofors-dräkten. Han visar stor speluppfattning och bra teknik och skridskoåkning under matchens gång.