19:00

Hille/Åbyggeby IK

Referat: Hofors HC - Hille/Åbyggeby IK

Måndag kväll och match hemma mot Hille/Åbyggeby IK som vi fått stryk av för en vecka sedan. Enligt tränare Christer Elfsberg gällde det att minimera misstagen och spela enkelt. Hille kom med tre fulla femmor samt en fjärdekedja medan vi endast kunde mönstra fyra backar men tre kedjor. Den tredje bestod av fem forwards men Elfsberg rullade på de fyra backarna och alternerade forwards i tredjelinan.

Första perioden började med snabbt och rappt spel från hemmalaget som verkade ha vaknat på rätt sida idag. När bara en och en halv minut tvingas Hille/ÅIKs Sebastian Mattsson hålla fast en hoforsspelare vilket renderar två minuter i utvisningsbåset för interference. Det går bara drygt en minut innan # 25 Linus Hedström, # 16 Calle Waara och # 10 Emil Eriksson klapp-klapp spelar och Emil får tomt mål men lyckas skjuta på målvakten men kan ta sin egen retur. 1-0 och hoforspubliken vädrade morgonluft och trodde kanske att det här skulle bli en enkel match. Så skulle det inte bli. Spelet jämnade så saktiga ut sig efter den tidiga Steelers forceringen. Båda lagen spelar disciplinerat och det blir inte så många heta chanser och vi noterar inget mer mål i första perioden. Skotten slutar 9-7 i hemmafavör.

Andra perioden börjar lite som den första med att Hofors får fart under grillorna och skapar en del farligheter framför Hilles målvakt men det är precis som i tidigare matcher att man inte tar skotten i slottet när pucken kommer dit utan det ska spelas det där extra passet och gärna passa in över mållinjen. Efter 3.23 åker # 15 i Hille Oskar Danielsson ut för en holding. Återigen är Hofors effektiva i powerplay och det dröjer bara ca 30 sekunder innan # 10 Emil Eriksson gör sitt andra mål för kvällen - återigen på pass av # 16 Calle Waara. Nu lossnar det tänkte några av oss på läktaren men det här blev istället starten på en upphämtning från Hille/ÅIKs sida. Klockan har precis passerat 6 minuter när Hilles nr 27 Oliver Jönsson skjuter utifrån tekningscirkeln till vänster om # 37 Viktor Sohlborg och skottet letar sig in under armen och bredvid stöten. Den pucken hade nog den gode Sohlborg velat ta om då den inte såg helt otagbar ut. Otagbar är dock kvitteringen som kommer bara en minut senare där Hille helt spelar bort våra backar och Hilles Tommie Jonsson kan med ett backhandpass helt friställa Oskar Danielsson som snyggt trär upp puckeni krysset - helt otagbart för Sohlborg. Spelet böljar lite fram och tillbaka men Hille håller nu i taktpinnen. Efter 8.27 blir # 27 Isak Hansson-Johansson utvisad för en hooking och nu börjar # 7 Gustav Nordström bli grinig över hur matchen utvecklas så han tar helt enkelt och åker ikapp en Hilleback och snor pucken. Sen skjuter han in den förbi målvakten i dennes högra burgavel i numerärt underläge. En riktig soloprestation av hög klass av "Gurra". HHC får chansen två gånger ytterligare i Powerplay men den här gånger klickar det och det blir inga mål. Det spelas runt runt i zonen men några farliga skott blir det inte. 3-2 till HHC efter två perioder. Skotten vinner Hille. De slutar 6-12. Innan perioden tar slut åker # 27 Isak Hansson-Johansson på sin andra utvisning för slashing denna kväll.

Tredje perioden börjar i numerärt underläge och det går bara drygt en minut innan Hille/ÅIK kvitterar till 3-3. Ett backskott styrs ner mot Sohlborgs vänstra hörn och där står Sebastian Mattsson i Hille och kan racka in pucken i tom bur. Helt otagbart för en tät och bra # 37 Viktor Sohlborg. Hille tar nu över matchen ordentligt och HHC verkar tröttkörda. Elfsberg rullar nästan uteslutande på sina två första femmor och det märks att de inte orkar. När tredjekedjan kommer in lyfter de upp spelet lite. Kanske beror det på trötthet, kanske är det den tunga träningsperioden laget är inne i (kolla uppsnacket inför matchen), kanske är det domare Ranjes förändrade bedömningsnivå men matchen avslutas med en hel räcka Hoforsutvisningar där vissa var tydligare än andra. Det blir spel både tre mot fem och fyra mot fem i princip från minut 13.28 fram till slutslignalen. Nu kommer # 37 Sohlborg upp stort och gör både möjliga och omöjliga räddningar. Hille har en puck inne men det bedöms bort pga två spelare i målgården. Matchen slutar oavgjord 3-3 och förlängning väntar. Skotten i tredje vinner Hille överlägset 5-21.

I förlängningen är det Hofors som tar kommandot och skapar flera heta chanser innan # 26 Alex Mitsionis snyggt prickskuter in 4-3 i högra krysset nere hos Hille-keepern efter 1.36 av Overtime. Passen kommer från # 28 Nils Elfsberg och # 18 Gustav Andersson. Skotten 4-1 i förlängningen.

Sammanfattningvis en match där Hofors visar i första halvan av matchen att speed, kunnande och skicklighet finns där för att slå ett lag som Hille men med bara fyra backar tillgängliga och en hård matchning av de två mest erfarna femmorna blir det jobbigt i längden. Truppen behöver kanske breddas något - inte minst på backsidan där vi har tre av sju backar borta denna kväll. Det märks att HIlle har fyra kedjor - inte minst i period tre. Roligt att se Sebastian Hedström göra säsongsdebut och vi var nog många som satt och önskade att det skulle lossna för vår trollgubbe Isak Hansson-Johansson men det vill sig inte. Marginalerna är inte riktigt med ännu. Skönt att vinna matchen till slut. Nu väntar IK Huge hemma på fredag innan serien börjar hemma den 4e oktober hemma mot Järvsö. Vi ses på fredag!