Om Guldstadens BK
KLUBBHISTORIK anno 1976
GBK på 70-talet
Efter att boxningen legat i träda ett tio-tal år i Skellefteå beslöt sig några grabbar att starta en ny klubb.
Den nya klubben bildades vid ett möte på Eddahallens cafeteria den 19 december 1976. Namnet fastställdes till Guldstadens Boxningsklubb och den första styrelsen kom givetvis att besättas av de som tog initiativet till det hela. Till ordförande valdes Assar Lundmark, sekreterare blev Kent Wiklund, kassör Lennart Wiklund och till ledamöter valdes Thomas Hedman och Leif Mörk.
Utan tränare är det inte lätt att komma igång. Efter ett tag lyckades man dock med att locka ner en tränare från Kiruna, som hette Harri Lamberg Han tog hand om träningssysslorna under flera år. Den första träningsringen byggdes upp i skyddsrummet vid nuvarande lokal. De första matchboxarna i stallet var Thomas Hedman, Robert Sandström och Mikael Södergren.
Under de första åren blev det väl inte så många framträdanden, men några nationella och internationella tävlingar hann man med. Den första stora hemmagalan arrangerades hösten 1979 där huvudmatchen gick mellan Leo Vainonen, BK Falken och Arto Kohlemainen från Wasa i Finland.
GBK på 80-talet
Under början av 1980-talet fick klubben fram ett antal lovande boxare, av vilka kan nämnas bl a Arto och Petri Lamberg, Bo Olsson samt Johan Wiklund. Under 1981 arrangerades Svenska Ungdomsmästerskapen av GBK med stort deltagarantal men med Kenneth Marklund som enda deltagande Guldstaden-boxare.
Under åren 1982-84 arrangerades tre större galor. Som dragplåster lyckades man engagera Shadrach Odhiambo från Redbergslid vid ett par tillfällen. Man hade också gästspel av boxartrupper från Majorna i Göteborg samt Narva BK från Stockholm.
I mitten av 80-talet lämnade tränaren Harri Lamberg klubben och startade Skellefteå BK. Detta gjorde att Thomas Hedman åtog sig tränarsysslan under ett par år.
Nedläggningshot
När Thomas sedan kände att han gjort sitt och klubben ånyo stod utan tränare så var klubbens fortsatta existens i stor gungning. Vid ett möte väcktes till och med tanken på att klubben skulle läggas ned. Vid årsmötet den 31 januari 1983 beslöts dock att verksamheten skulle fortsätta och en ny styrelse bildades, bestående av ordförande Bengt Wiklund, sekreterare Hans Westin, kassör Lennart Wiklund samt ledamöterna Christian Andersson och Thomas Hedman. Detta blev en klar nytändning och när sedan Bengt Forsell flyttade upp till Skellefteå och tog hand om träningen så sköt verksamheten ny fart.
Nu satsades det på bred front. Medlemsantalet ökade, satsning på diplomboxning kom ingång, tävlingsantalet ökade, medlemsbladet "GARDEN" började kontinuerligt komma ut, boxningsskola startades och träningarna blev alltmer bättre organiserade. Allt detta gjorde också att ett helt koppel lovande boxare kunde ställas på benen. Ungdomar som Kenneth och Stefan Marklund, Per Nilsson, Joakim Wigerbäck, Mattias Galfvensjö och Niklas Warg för att nämnda några, bidrog till att lyfta klubben med sina framgångar.
GBK:s första mästerskapstecken
1986 erövrades de första mästerskapstecknen i klubbens historia, då Mattias Galfvensjö och Joakim Wigerbäck blev Svenska Ungdomsmästare. Mattias Galfvensjö fullföljde året även med guld på Junior-SM, året därpå spädde han på det hela och blev både Svensk- och Nordisk Juniormästare! Under 1987 kompletterade Johan Ceder framgångarna med att bli Svensk Ungdomsmästare. 1986 blev dessutom Guldstadens BK bästa klubb på SUM.
I slutet av 80-talet och början av 90-talet hade vi ett helt koppel grabbar, som härjade i resultatlistorna. Nämnas bör Jörgen Dahlqvist, Markus Burström, Stefan Olsson, Johan Hedman, Ulf Renlund, Olof Stenlund, Ali Adem och Nasser Nuru.
GBK på 90-talet
Att tränaren Bengt Forsell betytt mycket för alla framgångar genom åren står utom allt tvivel. Han har under flera år tränat och matchat fram det unga lovande garde som klubben nu förfogar över.
Daniel Wiklund och Johan Carlsten började väldigt unga men har nu vuxit ut och tillhör svenska eliten. Daniel Olsson har inte hållit på lika länge, men blev ändå den förste Guldstadenboxare som hemförde ett Svenskt Seniormästerskap 1994. Detta följdes upp med ett silver 1995, trots att han låg i lumpen med begränsade träningsmöjligheter. I mars 1996 deltog Daniel Olsson i EM i Veijle. Tävlingen var också kvalificering inför OS. Det lyckades inte fullt ut för Daniel, men det är den högsta nivå som vår boxningsklubb nosat på hittills.
1998 blev Mattias Wallström upphöjd till klubbens andra förbundsdomare genom tiderna.
1999 erhåller klubbens ordförande och tränare, Bengt Forsell, Skellefteå Kommuns ledarstipendium.
Damboxning
Damboxningen har också kommit igång. Guldstadens Boxningsklubbs första mästarinna blev Malin Lindberg, som "slog till" i Norrköping våren 1997 och erövrade ett SM-guld.
Projekt och ekonomi
Det är inte bara boxning dessa år har handlat om. Klubben har också vid tre tillfällen bedrivit invandrarprojekt i syfte att föra invandrarungdomar och våra egna ungdomar närmare varandra.
I samband med att vi arrangerade Norrländska Mästerskapen 1994 så slog vi oss också in på lite show business. Med OK Västerbotten som huvudsponsor så genomfördes en bejublad show inför en fullsatt Eddahall av Ronny Eriksson samt "Röde och Rått".
Ekonomin står alltid på dagordningen på våra möten, men med den styrelse och ekonomikommitté vi nu har så kan man säga att det för närvarande kan bedrivas fullgod verksamhet inom nuvarande ekonomiska ramar.
Vi kommer aldrig att göra mera än vad vi har råd med.
GBK på 2000-talet
Diplomboxning
Inledningen av det nya millenniet är positivt för klubben,en god ekonomi borgar för en bred satsning.GBK är med i Norrlandsserien för Diplomboxning och skördade stora framgångar,slutsegrare i klubbtävlingen –01, -02 och –03. Dessutom hemförde Erik Burman individuella titeln –01,Daniel Bode’n tog också den meriten redan –97 och –98.Emil Östlund 1:a på Diplom-SM 2001, Mohammed El-Ahmed 1:a 2003. GBK´s första kvinnliga mästarinna i diplomboxning, Linnea Wikman tog guld i Tidaholm 2004.
Nya mästerskapsframgångar
SBF’s satsning på ett svenskt Nybörjarmästerskap såg GBK-are i topp,2001 vann Stina Lindahl och Tobias Lundgren, 2002 segrade Ramona Nilzon.
Efter att ha legat i ”träda” ett par år utökade nu GBK sina meriter på JSM,Tobias Lundgren tog guld 2001 och Anders Wikström tog guld 2002.
Pånyttfödda internationella ”Barentskampen” blev stor framgång för GBK, Ayad Abid Ali och Linnea Wikman blev mästare 2003, Anders Wikström tog hem den titeln 2004 i Kemi och 2005 i Boden.
2005 blev GBK ”Bästa klubb” vid Norrlandsmästerskapen i Njurunda, och Ida Crusell blev Svensk Juniormästare i Umeå. Linnea tog guld vid de första Svenska Mästerskapen för ungdomsdamer 2005.
Projekt och tränarrekrytering
Ett ungdomsprojekt med Allmänna Arvsfonden,”Boxningsring år 2000”, genom-
fördes,med mål att rekrytera ungdomar till föreningslivet.
Emelie Larsen är första tjej att ta del i tränar-rollen för GBK.
2003 satsades på ny aktivitet, motionsboxning med Johan Hedman som instruktör, samlade ett flertal fd boxare och äldre nybörjare.
Hösten -04 samlade rekordantal aktiva i klubben, som mest uppemot c:a 60 st fördelat på 4 grupper. Den ökande aktiviteten är till stor del Daniel Bodén’s förtjänst, förstärker tränarstyrkan förtjänstfullt.
Jubileum
I mitten av 2010-talet nådde GBK ett krön, återigen ”Bästa Klubb” på Norrlands-mästerskap, och bonus, Linnéa Wikman blev Svensk Ungdomsmästare.
Sommaren 2006 genomfördes en ”Sportfest” i Harrbäckssand (med CIF och RIF), det blev stor succé med boxningen som ett av huvudnumren.
Den här aktivitetsnivån kunde tyvärr inte hållas, kanske en reaktion på en mycket arbetsfylld period i klubben. Två tränare slutar (pga arbete och avflyttning), och även några funktionärer tackar för sig, det sätter sina spår. Ledarrekrytering tar tid, och GBK går (tillfälligt ?) in i en lågintensiv period.
Inte minst avvaktar GBK en aviserad möjlighet att utöka träningslokalen, vilket skulle effektivisera verksamheten betydligt med större grupper, omsättningen av aktiva är stor.
Diplomtoppar
Trots en låg profil på breddsidan har GBK sina toppar, i januari -08 blev GBK ”Bästa Diplomklubb” på Norrlandsmästerskapen, detta i kraft av Maja Larsen och Jesper Granström. Jesper vann även Diplomserien individuellt för andra säsongen.
Linnéa Wikman
Linnéa Wikman tog GULD på Junior-SM 2008!
Efter flera framgångsrika år lägger hon matchhandskarna på hyllan, men satsar positivt på ledarskap. Under våren etablerar sig Linnéa som diplomdomare, och på hösten genomgår hon Domarutbildning, efter rekordkort prövotid erhåller hon domarlicens.
Under hösten tar hon sig också an självständiga tränaruppgifter i klubben, det här går hon med stor nit in för och hennes boxarteam röner goda framgångar. Linnéa fick ett eget ”kapitel” som GBK hoppas räcker länge.
Ledarutveckling
Efter ett par års uppehåll med boxning etablerade Jari Lindeman (med boxningsförflutet i Sundsvall) kontakt med GBK, han visade också snart gott tränarhandlag och intresse. Tidigt på hösten gick han Instruktörsutbildning och tog snart med stort engagemang tränaruppgifter, en resurs i GBK.
Alltså, tränarkrafterna har under säsongen 2008 löst sig på bästa sätt, nu väntar lokalfrågan för att ytterligare stärka GBK i sitt motto. Dock, att stärka styrelse och funktionärskommitté samt skapa engagemang för klubben blir viktigast i slutet av decenniet.
Daniel Olsson erhåller godkänd domarstatus AIBA referee och judge, strongt.
Året 2009
Efter kort sjukdomsperiod avled Jari i februari, detta lade i slutet av decenniet sordin över verksamheten i klubben.
Kommunens handläggning av lokalfrågan syntes märklig de senaste åren, lokal-delen utökades men beslut om hyra mm förhalades, möten ”glömdes bort”, oklara besked mm. Detta förfarande har påverkat GBK synnerligen negativt eftersom aktiviteterna måste planeras kortsiktigt och drivkraften tappar energi.
Fler ungdomar än någonsin vill testa boxning, det tillför goda föräldrakontakter och utvecklingen ser föreningen ljust på, en god ekonomi borgar även för dessa framtidsutsikter.
Efter de senaste turbulenta åren ser GBK fram mot en lösning av lokalfrågan, verksamheten ligger i startgropar för en hausse av tävlingsaktiviteten det kommande decenniet, förutsättningarna i klubben finns.
GBK på 2010-talet
Lokalen utökades officiellt i januari 2011, vilket dock GBK planerat för en tid, fler ungdomar än någonsin aktiveras. Ett lyft för klubbens tävlingsboxning som ser nytt ljus. Hyreskostnaden mångdubblas avsevärt, men GBK har fyllt en buffert i kassan och framtiden är tryggad med ett gediget styrelsearbete.
Daniel Olsson etablerar sig mer och mer i den svenska domarkåren, dömer SM 2011, ytterligare en merit i klubbens 35-åriga historia.
GBK hade stor framgång med diplomboxningen, säsongen 10/11 hemfördes klubb-tävlingen i Norrlandsserien, en come-back som bådade gott.
Under hösten -11 var det med hjälp av tre unga tränare en rekordartad aktivitet, men trenden är också att genomströmningen är stor, inte många har tålamodet att gå vidare.
GBK arrangerade en gala i början av november, ett flertal GBK-boxare deltog, Norge och Finland representerade också.
Trägen vinner, en synnerligen målmedveten satsning bar frukt, ett nytt mäster-skap till klubben,
Fredrik Winnered vann SUM i Morgongåva i december!
Året slutade med GBK´s tradition att sälja julgranar, och även den här gången renderade det i en god vinst.
Under 2012 fortsätter tyvärr den nedåtgående trenden vad gäller matchboxning, vi saknar den nerven. Hoppet lever dock, flera unga tränarförmågor tar del i verksamheten och det yngre gardet diplomboxare visar intresse. En större tävlingsaktivitet skulle också medföra ett större intresse för egna tävlingar, vilket även sjunkit till bottennotering den senaste säsongen.
En händelse i slutet av året lade sordin över klubben, mångåriga medarbetarna Rune och Carin Carlsten omkom vid en brand i hemmet. De hade ett engagemang för GBK sedan över tjugo år tillbaka i tiden, de gick bort alldeles för tidigt.
Förstärkningar
I mitten av decenniet utökades klubbens organisation till det positiva; Anton Molin (med förflutet i GBK och flera andra kampsporter) lade ner Ske-å Kickboxning som han drivit ett antal år, han tog istället del av GBK. Anton är en stor tränarkraft som för med sig en nytändning i klubben, han tar också del av styrelsearbetet, både i GBK och ÖNBF.
2015 förde också med sig en nyutexaminerad domare för GBK, det är Stephen Lindberg som glädjande axlat den rollen i klubben, året efter var också Erik Svärd klar som domare.
Boxarbröder
Boxarbröderna Asatryan är framgångsrika, hård satsning ger framgångar och de deltar också på DSM, SUM och JM. GBK hoppas det ska sporra fler att tävla, vi saknar ännu underlag för en hemmatävling av rang. Dock finns hopp, diplom-boxningen är stark i GBK, vi hoppas lyfta det ”materialet” de närmaste åren.
Jubileum
GBK fyllde 40 år 2016, det firades med en matchgala i början av oktober, det blev en allt igenom lyckad och bejublad föreställning. Funktionärsstaben, med Hege Flaten i spetsen, organiserade allt med toppbetyg.
Projekt och utveckling
Den andra halvan av 2010-talet har GBK utvecklats mycket positivt, Anton Molin är en stor drivkraft när det gäller nybörjarboxningen, stora grupper tränar. Även en ny kategori aktiveras, ”Kid-Box” för 10-12 år börjar på hösten 2016, de instrueras av några aktiva boxare, på många sätt ett givande koncept.
GBK startar också ”Veteranträning”, efter en trevande inledning stabiliseras gruppen och där Daniel Wiklund tar stor del av ledarrollen. F.d. GBK-boxare är med, plus äldre nybörjare som vill träna men inte satsa på tävlingsmomentet, här ser vi stor potential till rekrytering av ledare.
Under samma tidsperiod initieras och inleds ett integrationsprojekt, det stöttas av VIF/SISU och får stor genomslagskraft, GBK tar samhällsansvar.
GBK har återupprättat ”Stödkommittén”, det har gett utdelning, bl.a. försäljning av Newbody blev en förstärkning av kassan. För övrigt är hösten stark ekonomiskt, försäljning av julgranar och julkalendrar ger av tradition ett bra tillskott.
Mästerskap m.m.
2016 avslutas med att GBK ställer upp med ett rekordteam av sju boxare på SUM/JM i Kumla, det blev SUM-guld till Nasir Eivaz samt 3 brons och ett JM-silver till Emma Stenlund.
GBK går in i 2017 med tillförsikt, klubben siktar högt och trenden är stigande !
Under året arrangerar GBK två matchgalor och förfogar över ett starkt team som skördar framgångar inte bara i Sverige. Anton organiserar de långa resorna, och i december kröns framgångarna av Nasir, han tar sitt andra guld på SUM i Västerås.
Anton initierar också föredömligt ett givande träningsutbyte, bl.a. med klubbar i Umeå och Norrbotten.
2018
GBK rivstartar, arrangerar Norrländska Mästerskapen och blir Bästa Klubb. Många hyllningar för genomförandet, det sporrar. Nu satsar GBK på att göra en turnering i oktober, Skellefteå Box Cup.
GBK står sig starkt, en stor bredd borgar fortsättningsvis för god återväxt.
Slutet av decenniet
2019 blev ett synnerligen framgångsrikt år, i september deltog Nasir Eivaz på Europamästerskapen för Juniorer i Bulgarien.
Skellefteå Box Cup II på hösten blev stor succé, detta tack vare strongt arbete av boxare, ledare och funktionärer.
Vid SM i december 2019 som gick i Köping erövrade GBK två Guld, Nasir blev Juniormästare och Tova Porseby blev Ungdomsmästare !
2020
Pandemin av covid 19 tar fart och verksamheten för våra aktiva boxare trappas av för att följa folkhälsoinstitutets riktlinjer.
2021
Vår ordförande och ryggrad i föreningen lämnar oss i sviterna av covid och framtiden för föreningen ser oviss ut. Daniel Viklund som i tidiga ungdomsår varit en aktiv tävlingsboxare under Bengt Forsell kliver in i föreningen och axlar rollen som ordförande. Föreningen börjar sakta men säkert att skapa en grundtrygghet och bygger nu en ny styrelse med nytänk som ger aktiva hoppet och viljan att fortsätta sin utveckling i föreningen.
2022
GBK kämpar på med minskade träningsgrupper och anpassar verksamheten efter riktlinjerna för covid 19. Vid lättande av restriktioner genomförs tävlingar på bortaplan både med tävlingsboxare och diplomboxare. Föreningen får mycket beröm över den fina teknik våra boxare skolats in i och på vårkanten tar vi två mellansvenska guld. Vid årsmötet avgick Daniel Viklund ordförande och Marcus Olofsson som kassör, ny kraft i dessa roller blev Jens Pihlblad som ordförande och David Acosta som kassör i föreningen.
2023
Guldstadens boxningsklubb har vind i seglen med ökade medlemmar och intäkter till föreningen både i form av medlemsintäkter och försäljningsaktiviteter där föreningens medlemmar arbetar tillsammans för att utveckla föreningen. Ny ordförande har varit drivande i det förändringsarbete föreningen behöver genomgå och får genomslag, i ett samarbete med Skellefteå kommun förnyas nu klubblokalen och under vårterminen får lokalen ett nytt golv och väggarna målas om. Reaktionerna från nya och gamla medlemmar är mycket positiva över resultatet. Föreningen köper in träningsutrustning som under hösten 2023 kommer på plats i lokalen.