Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Gimo RK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Gimo RK.
Gimo Ridklubb - Årets förening 2022
Följ oss för uppdateringar
Har du riktigt ledsnat på att plocka kardborrar ur hästarnas man och svans?
Här kommer ett tips om hur du kan bli av med dem från betet helt och hållet!
De flesta tips man läser kring kardborreproblemen brukar handla om hur du får bort dem när de väl fastnat på hästen. Men visst skulle man vilja bli av med dem helt och hållet?
Kardborrar brukar kunna dyka upp på naturbeten och de förökar sig glatt.
Hästarna äter sällan av dem men betar gärna i närheten. En del kan till och med uppskatta en klistund mot hjälp dessa ganska höga växter. Där sitter sen blomkorgarna - "kardborrarna" , rejält inlindade i pannlugg, man och svans på hästen och är hopplöst tidsödande att få bort på en häst som börjar se en smula luggsliten ut.
Men det finns ett ganska enkelt sätt att slippa dem för gott!
Det krävs dock en liten arbetsinsats första året – men det är värt det, tro mig!
Så här gör du*:
1. Nu när dessa kardborrar har vuxit till sig så går du ut i hagen med vasst verktyg och skär ner alla kardborrar du hittar. Skär av dem tämligen nära backen. Samla ihop och ta bort allt avkuren blast från hagen. Släng på komposten, elda upp eller vad du tycker. Men ta bort dem från betet!
2. Några veckor senare går du ut på betet igen och ser om de börjat växa (och blomma) om. Det har de oftast men nu ganska nära backen och inte lika omfångsrikt. Klipp, och forsla bort även dessa. Var speciellt noga med att få bort blommorna.
3. Nästa år behöver du bara kolla av betet ett par gånger och kanske ta bort någon enstaka kardborre för nu är det det mesta bort. De få som är kvar är lätträknade och snabbt borttagna.
4. År tre har du troligen inga kardborrar alls på betet men kika för säkerhets skull!
Kardborren är en tvåårig ört som inte är giftig. Vill du läsa mer om den så tipsas här om SVAs text om växten
Men du, vänta inte för länge! För när blomkorgarna börjar torka och ramlar ner med eller utan hjälp så har de ju redan börjat så om sig och du får samma problem nästa år.
Lycka till!
* Detta förfaringssätt har utvecklats genom egna bekämpningsförsök vilka upplevts lyckade. Det kan finnas andra sätt som fungerar lika bra eller bättre.