Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Gånghester SK

Följ

Gånghesters Sportklubb

Följ oss för uppdateringar
Följ
Gånghester SK
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Gånghester SK
Adress Idrottsvägen 39
Postadress 50771 Gånghester
Telefon 033-256409
E-post kansli@ganghestersk.se
Orgnr 864501-1225
Swish 123 091 52 80
Kontonr Bankgiro: 5859-4573
A/U-lag Damer Toarpsalliansen

Om Gånghester SK

Gånghesters Sportklubb är en förening som idag bedriver fotbollsverksamhet. All fotboll sker i samarbete med Målsryds IF. Vår anläggning heter Engvallen och där har vi tillgång till tre stycken gräsplaner, 2 st. 7-manna och 1 st. 11-manna. Dessutom har vi en fullstor konstgräsplan, ETON Arena. Klubbstugan har plats för 72 personer och är möjlig att hyra för den intresserade. På anläggningen finns det även ett utegym och mer information om utegymet hittar man på Engvallen.se.

Stötta gärna klubben genom att bli stödjande medlem. Ansökan om medlemsskap gör du här på hemsidan via menyvalet "Bli medlem".
Stödjande medlemskap kostar 100 kr.

Historik

Gånghesters Sportklubb 80 år, 1940 - 2020

Hur det började…
Den 10 november 1940, mitt under brinnande krig samlas ett antal Gånghesterbor på kaféet, den naturliga samlingsplatsen i samhället. Intresset för bandy är stort i samhället, och på mötet beslutar man att bilda en idrottsförening. Det beslutas också att ansöka inträde i Riksidrottsförbundet och att kalla klubben för Gånghesters Sportklubb. En månad senare, den 10 december, erhålls beviset om inträde i förbundet. Gånghesters Sportklubb, GSK, är fött!
Alltsedan dessa historiska dagar i slutet av 1940 har föreningen varit en aktiv del i samhället och gett möjlighet till gemenskap och idrottande med målsättning att, som GSK:s nuvarande värdegrund beskriver; fostra ungdomar till ansvarskännande människor som visar respekt för regler, normer och för varandra inom fotbollen såväl som i samhället i övrigt.

Bandyn bakom bildandet

Bakgrunden till föreningens bildande var som sagt bandyintresset. De fina isarna på de små sjöarna runt Gånghester bidrog till att det var bandy som gällde i början. För detta behövdes ingen idrottsplats eller omklädningsrum, man bytte om i skogen vid sjöarna. Den första matchen, ett derby mot Målsryd, spelades på Häljasjön och vanns med 3-0. Man deltog därefter i seriespel, och som mest hade man tre seriespelande lag igång. 1943 vann man Pokalserien och under flera år var GSK Boråsområdets bästa lag om man bortser från Rydal som då var ett framgångsrikt bandylag. 1964 gick GSK upp i div 4 vilket skulle visa sig vara toppen på bandyeran. I takt med mildare vintrar under senare delen av sextiotalet dog bandyn ut.
Under fyrtio-, femtio- och sextiotalet var även skidor en del av klubben, men dock i en mindre organiserad form.

Första klubblokalen

1944 skapades en badbassäng i en damm vid bäcken vid nuvarande Markis-service, vilket kunde utnyttjas som badplats. På samma område fick klubben i slutet av fyrtiotalet sin första klubblokal då en militärbarack köptes in och iordningsställdes av medlemmarna. Lokalen användes flitigt, bland annat till bordtennis och under en kort period även boxning. När området sedan skulle göras om till industriområde fick baracken rivas och GSK var återigen under flera år utan någon egen idrottsplats och lokal. Bordtennisen, där GSK hade lag i seriespel i flera år, fortsatte sedan under ett antal år sin verksamhet i kyrkans församlingshem.

Svalt intresse för fotbollen

Eftersom klubben saknade fotbollsplan var intresset trögt för fotbollen i början av klubbens historia. 1947 kom en del spelare ”hem” från andra klubbar och vi hade herrlag i seriespel fram till 1951. Sedan tvingades fotbollsverksamheten upphöra. De första årens träningar bedrevs på ”Fagerslätta”, vid nuvarande Skogsgläntans förskola, och sedan ”Johnanders tegar” vid Häljasjö och sedermera vid Slättholmen (vid nuvarande äng och sjö vid kransmossenspåret). Matcher spelades ända fram till 1963 på Målevi i Målsryd. 1961 togs verksamheten upp igen. En av pådrivarna att få igång fotbollen igen 1961 var Tommy Carlsson. När Tommy avled för några år sedan fick GSK ett arv, från vilket instiftats ett ledarstipendie som nu varje år delas ut till några av våra duktiga ungdomsledare.

Sigvard Engvall

Tillbaks till femtiotalet, där klubben stod utan någon naturlig hemvist. 1954 påbörjades en, som det skulle visa sig tio år lång, planering och förberedelse för det som skulle bli nuvarande idrottsplats. Sprängmassor från militärupplaget som iordningställdes på femtiotalet kom väl till pass för att kunna bygga på den mosse som Engvallens gräsplaner ligger på. Arbetet med planeringen av anläggningen kan till största del tillskrivas eldsjälen, ledaren, styrelseledamoten, allt-i-allon och senare även hedersordföranden Sigvard Engvall. I tidigare jubileumsskrifter går att läsa: ”Denna planering var i stort sett en enda mans verk, nämligen Sigvard Engvall, som med spett och spade tillbringade varje ledig stund på denna plats. Var och en kan förstå vilket ofantligt arbete denna man lagt ner.” Att vår idrottsplats fått namnet Engvallen är till Sigvards ära, vilket hjälper oss att komma ihåg hans ovärderliga arbete även för kommande generationer. Sigvard, som var en av dom som var med och grundade GSK, gick bort 1990.

Från barack till klubbstuga

Fortfarande fanns dock ingen lokal. Istället användes församlingshemmet i samhället som omklädningsrum. Men 1968 skulle anläggningen även få omklädningsrum, dusch och bastu då två baracker köptes in. Även vägen upp till idrottsplatsen förbättrades vid denna tid.
Barackerna ansågs 1974 vara uttjänta och en nybyggnation gjordes, för att sedan 1981-82 byggas till ytterligare med kök, kansli och samlingslokal. I och med tillbyggnaden, och senare uppförande av parkeringsyta och garage, fick klubblokalerna i stort det utseende de har idag.
Under 1986-87 utökades gräsytan med två sjumannaplaner, och elvamannaplanen vändes åt ”rätt håll” för att få en naturlig läktare nedanför klubbstugan. För att förbättra träningsmöjligheterna främst under försäsong anlades 1990 en grusplan med belysning.

Fotbollsverksamheten

Under årens lopp har fotbollen blivit klubbens huvudidrott. Även om det alltid varit viktigast för GSK att vara en breddklubb med möjlighet för alla som vill att spela fotboll är det roligt att få nämna några sportsliga framgångar som klubben haft. 10 september 1984 nådde GSK sin hittills största idrottsliga framgång på herrsidan när man vann den vid den tidpunkten prestigefulla Sportjohan Cup genom att i finalen slå Elfsborg med 4-2 inför över 1000 åskådare på Bodavallen i Borås. Herrlaget har som bäst spelat i division fyra vilket man gjorde 1991, 1997 samt 1999-2000. Det är dock framför allt på damsidan GSK varit riktigt starka. Damlaget spelade under nittiotalet många säsonger i division två, och krönte framgångarna med serieseger 1999 och spel i division ett 2000. På ungdomssidan märks även seger för flickor 16 år i Gothia cup 1997.
Individuellt har vi på damsidan fått fram Sara Jardving som spelat U16 och U21-landskamper samt flera allsvenska säsonger för Öxabäck, Kif Örebro, Holmalund och Dalsjöfors. På herrsidan spelade Henrik Bertilsson sina första ungdomsår i GSK innan han flyttade till Halland och blev allsvensk skytteligavinnare 1993 i Halmstad BK och fick samma år även spela en landskamp.
I en tid då motion och rörelse är en utmaning i samhället känns det extra viktigt att vår fotbollsverksamhet kan locka ungdomar till rörelse. Därför känns det roligt att som 80-åring kunna konstatera att GSK för närvarande lyckas locka många barn, ungdomar och vuxna – så många att vi i skrivande stund har lag igång i alla åldrar ända från fotbollsskolan upp till seniorer på såväl dam- som herrsidan. Det är något att vara tacksam och stolt över.

En dröm går i uppfyllelse

Under 2000-talet har prioriteringen varit att underhålla och renovera snarare än att bygga nytt. För att utveckla verksamheten ytterligare och bidra till att få ett ökat intresse för rörelse i allmänhet och fotboll i synnerhet, började dock tankarna spira i styrelsen om att kunna bygga ett utegym och att göra om grusplanen till en konstgräsplan. Utegymmet färdigställdes 2016 och efter flera års planerande förverkligades drömmen om konstgräs när Eton Arena invigdes 2019. Konstgräsinvesteringen är den ekonomiskt största i klubbens historia, och liksom alla andra investeringar tidigare i GSK har den kunnat genomföras tack vare mycket ideellt arbete av medlemmarna, men även tack vare givmilda sponsorer, stödköp av ”en kvadratmeter”, offentliga bidrag och stöd från idrotts- och fotbollsförbund. Dessutom möjliggjordes konstgräset av det arv klubben fick efter makarna Rolf och Gunnel Johanssons bortgång.
Tack!

Styrelsen i GSK vill passa på att tacka alla som på ett eller annat sätt bidrar/bidragit till att klubben kunnat få finnas i 80 år. Det är vi alla tillsammans som är klubben! Det är vi tillsammans som bidragit till allt roligt och meningsfullt som klubben gör och gjort! Och det är vi tillsammans som med gemensamma krafter och engagemang får ta ansvar för att GSK fortsätter blomstra som förening, förhoppningsvis i ytterligare minst 80 år!
/Styrelsen Gånghesters Sportklubb, december 2020


Ett antal Gånghestersbor samlades den 10 november 1940 på ett av de populära kaféerna i Gånghester där man beslutade att ansöka om inträde i Riksidrottsförbundet. Man beslöt där att kalla klubben för Gånghesters Sportklubb.
En månad senare fick man bevis om inträde i förbundet.

Till föreningen första ordförande valdes Carl-Åke Svensson (El-Svensson). Svensson satt endast en kort period och efterträddes av Stig Gustavsson, Lantmätare, som bodde i samhället på denna tid.
Därefter skiftades det en del ordförande som: Thure Johnanders, Sigvard Engvall som var de tongivande inom klubben tillsammans med John Andersson, Gösta Skoglund m fl.
Den stora orsaken till klubbens bildande var de fina isarna på våra små sjöar runt Gånghester. Den första sporten som vi bedrev då var Bandy, då hade vi ingen idrottsplats eller några omklädningsrum utan man bytte om i skogen runt sjöarna.

Den 21 januari 1944 beslöt man att bygga en badbassäng med en storlek på 12 x 12 meter. Projektet verkställdes på platsen hitom nuvarande Markis Service (i början av Djupadalsbacken), där bäcken dämdes upp och baddammen blev verklighet. På samma område fick GSK i slutet på 40-talet en klubblokal i form av en barack som köptes och fixades till av medlemmarna. Denna lokal blev en omtyckt samlingsplats under flera år. Här kunde man spela bordtennis och boxas.
Oturligt nog blev detta område senare industriområde och den kära baracken fick rivas.

Den nuvarande Idrottsplatsen började så att planeras. Sigvard Engvall som med spett och spade tillbringade varje ledig stund på denna plats. Sigvard lade ner hela sin själ i detta otroliga arbete och med mycket svett kunde man slutligen så den nya planen. Planen kunde tas i bruk 1964, efter ungefär 10 års arbete. Omklädning fick ske i församlingshemmet då inget omklädningsrum var byggt än. Inte förrän 1968 köptes det in två baracker från ett bryggeri i stan, dessa byggdes samman med en dusch och bastu, vilket blev GSKs första omklädningsrum. Samma år fixades vägen upp till planen, av idogt arbete av medlemmarna. Men tiden sliter på det mesta och man beslutade att söka efter bygglov för att kunna börja bygga den nya byggnaden.

I mitten av 70-talet byttes barackerna (idag omkl.rum 1,2 och 3) ut mot ett Hultsfredshus. Ytterligare en tillbyggnad bestående av ett Hultsfredshus byggdes till under 81-82 i denna del blev det en samlingslokal och kök men även ett kansli.

Bygget genomfördes även det av medlemmar, de tongivande byggarna var Eje Andersson, L-Å Hellsen, L-Å Perlstedt, Eje Persson, Per Lundberg, Magnus Petterson m fl. 1992 (eller strax därpå) byggdes nuvarande kansli, tvättstuga och omkl.rum 4-5 till.
Fotbollsplanen byggdes till 86-87 då tillkom det en ökning av anläggningen med 2 st 7-mannarplaner på gräs. Under 1990 tillkom det en träningsplan (grus) med belysning och en parkering.

2019 inleddes arbetet med att förverkliga byggnationen av en konstgräsplan på dåvarande grusplanen. Några år tidigare hade klubben fått fantastiskt ekonomiskt bidrag då Gunnel och Rolf testamenterat sitt hus till föreningen som kunnat säljas. Detta gav möjligheten till att våga hoppas att projektet var genomförbart. Med stöd från näringslivet, kommun och staten säkrades en grundfinansiering. Det sista stödet som föreningen fick som gjorde att beställning gjordes var när klubben fick ett fantastiskt stöd av privatpersoner och föreningar i klubbens närhet. Man fick möjlighet att köpa en kvadratmeter av den nya planen. Denna kampanj gav hela 110.000 kr till projektet, fantastiskt! I oktober 2019 stod planen klar och ger klubben fina förutsättningar att förlänga utesäsongen och är också en populär plats för spontanfotboll.

Idag ser vi frukten av det gedigna arbete de ovan nämnda har gjort under alla dessa år föreningen funnits och vi kan stolta påstå att vi har en av boråsområdets finaste anläggningar.

Övergripande målsättning
* Att verka för social fostran av våra ungdomar
* Att lära ut grundförutsättningarna för fotbollsspelet
* Att utveckla våra ungdomar till att bli aktiva och duktiga föreningsmänniskor
* att skapa en "vi-känsla" och glädje inom vår förening

Målsättningen är tänkt att vara våra ledare behjälplig från fotbollsskolan och fram till 19 års ålder. Svårighetsgraden ökar för varje åldersgrupp. ALLA ska vara med och spela. Vid 15-16 års ålder börjar vi låta det "bästa" laget spela mest..

Bli inte "resultatfixerad" som ledare, Ge istället mycket beröm för individuella prestationer.

ALLA KAN BLI DUKTIGA LAGSPELARE!