Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Films SK

Följ

Films SK

Följ oss för uppdateringar
Följ
Films SK
Välj lag

Kontaktinformation

Namn Films SK
Adress Björkparken 14
Postadress 74892 Österbybruk
Telefon 0704695682
E-post filmssk@outlook.com
Orgnr 817300-3339
Swish 1230410035
Kontonr 954-1848
Öppettider Maila gärna i första hand, därefter ring/smsa. Kan ha svårt att svara mellan 7-16. Men lämna meddelande så hör jag av mej. Mvh Therese Ordförande Films SK

Om Films SK

ur Films SK:s Jubileumskrönika"

Det var en gång...

Att i detalj berätta sagan om Films SK låter sig givetvis inte göras i en liten skrift som denna. Några minnen vill vi dock väcka till livs. Bland annat att det den 10 augusti 1933 samlades 24 idrottsentusiaster som under ledning av folkskollärare Paul Norberg bildade Films Sportklubb. Därmed organiserades det idrottsintresse som sedan lång tid funnits i byggden.

Det berättades att man spelade fotboll redan 1920, då på en plan vid Myssbacken och på höstarna fick man använda åkrarna för bollspel. Den första matchen spelades mot Lövstabruk 1932. Tyvärr blev det förlust med 0-5 för; Bengt Jansson, Emil Jansson, Karl Andersson, Kurt Rönnblom, Ivar Persson, Edvin Karlsson, John Bromark, Eskil Buss, Martin Lindvall, Gunnar Kilbom och Albert Jansson som då utgjorde Films lag.

Under åren därefter använde man tillfälliga planer för bollspelandet vid Elsarbo, Kullbol, Bryttbyn och vid motorbanan i Film. När klubben bildades fick man sitt första riktiga fotbollsplan. Det var Arvid Karlsson som upplät en åker vid Haglösa och den användes fram till 1947 då den nuvarande anläggningen, Björkparken, togs i bruk.

Och mycket har vi sysslat med...

Fotboll var som sagt, med redan från början. Men även handbollen kom med i ett tidigt stadium. Dessa aktiviteter har bedrivits hela tiden och är med fortfarande. Vi ger därför dom egna kapitel längre fram. Friidrott, eller allmän idrott som det hette då, bedrevs i Film fram till slutet av 40-talet då det tyvärr dog ut. För skidåkning fanns det ett stort intresse under 40- och 50-talet. Årligen tävlades i klubbmatch mot Dannemora JUF under tiden 1942-53. Det var ofta mycket spännande uppgörelser som också tände åskådarmassorna. Vår framgångsrikaste åkare var då Kurt Mattsson som 1946 blev tvåa i junior-DM. Ett riktigt stort arrangemang fick Films SK ta hand om i början av 50-talet, då vi arrangerade Nordupplandsmästerskapet på 30 km. Bordtennisintresset blommade upp under 50-talet och höll i sig en bit in på 60-talet. Under några år hade vi t.o.m. lag med i seriespel. Då, liksom nu gällde det att hela tiden hitta på olika sätt att få in pengar. Travtävlingar på is var ett populärt nöje som också gav en del behållning i kassan. Förmodligen var det också anledningen till att föreningen började ordna isbanetävlingar för bilar och motorcyklar. Dessa tävlingar drog mycket folk. I slutet av 60-talet blev det hårdare bestämmelser för att ordna motortävlingar bl.a. skulle arrangören vara med i Svemo. Film gick med och blev därmed första idrottsförening som var medlem i Svemo. Motorverksamheten ökade år från år och många duktiga förare tävlade för klubben. Den kanske allra främsta var Ove "Påven" Andersson. I början av 70-talet började klubben bygga rallycrossbana vid Vendel. Versamheten blev efter hand så stor att det var praktiskt att bilda en speciell motorförening.

Björkparken, en saga för sig...

Films pastorat upplät 1943 mark till idrottsplats. Efter fyra års hårt arbete kunde dåvarande ordförande i Upplands Fotbollsförbund, den 29 juni 1947, inviga vår nuvarande idrottsplats. Den fina anläggningen kostade en hel del. Kassören hade säkert många sömnlösa nätter innan han skrapade ihop alla 18.000 kronorna, trots att han kunde kvittera ut 8.000 kronor som bidrag från Dannemora kommun och 2.000 kronor från Riksidrottsförbundet. Nåväl, många hjälpte till och ett stort ideellt arbete lades ner för att ro bygget i hamn. Allt gick väl och klubben fick ytterligare mark några år senare. Där kunde man bygga festplatsen som tidigare varit Tallhem. Under de sista 15 åren har stor ombyggnad skett i samband med att verksamheten ökat. 1969 blev det nya omklädningsrum med bastu och varmvatten. Tidigare hade det varit oisolerade rum och endast kallt vatten. En mycket efterlängtad klubblokal byggdes 1970. Två år senare var dansbanan med tak färdig. Det senaste byggprojektet, nya klubblokalen med kansliutrymmen, blev klar 1983. Samtidigt byggdes den gamla klubblokalen om så att det blev två nya omklädningsrum. Allt detta byggande hade varit omöjligt om inte våra medlemmar lagt ner väldigt mycket arbete och stor del av sin fritid för föreningen. Medlemmarnas stora intresse att deltaga i arbetet ha rvarit något av en ledstjärna genom åren av föreningens historia. 

Pengar behövs också...

Helt utan pengar går det dock inte att bedriva idrottsverksamhet. Många aktiviteter har ordnats för att förstärka kassan. Bl.a. har klubbens medlemmar lämnat blod under åren och låtit ersättningen för detta tillfalla föreningen. Annars är det bingon som är den stora inkomstkällan. För att 1963 ha startat mycket blygsamt är det nu en viktig del av klubbens ekonomiska verksamhet. I takt med att verksamheten ökat har antalet medlemmar hela tiden blivit större. Från första årets 24 medlemmar blev det 125 st 1958 och i dag är vi 518 stycken. 

Fotboll

Fotboll är den idrottsgren som allt sedan föreningens bildades varit den dominerande grenen. Faktiskt spelades det fotboll långt tidigare, den första omnämnda matchen spelades 1923 mot Lövstabruk, som var ofina nog att vinna med 5-0.

Seriespel 1936....

De första åren spelades det vänskapsmatcher mot närliggande lag, men 1936 anmäldes lag för första gången i seriespel. Tyvärr finns det ingen uppgift om hur det gick i seriespelet. Första serieseger dateras från året 1939-1940 då Uppsalaserien klass 2 hemfördes i överlägsen stil utan förlust. Vistelsen i den högre serien blev tyvärr bara ettårig. Året 1943-44 var det dags för nästa serievinst, återigen var det klass 2 som hemfördes.

Svårt med lag...

Film drabbades liksom många andra små föreningar av kriget, vilket fick till följd att många spelare blev inkallade. Då det inte fanns i stort mer än ett lag var det många gånger svårt att få ihop ett slagkraftigt lag. Trots detta kunde föreningen hela tiden fullfölja seriespelet. Under perioden fram till 1955 spelade klubben i klass 1 eller 2, och året 1955-56 blev en stor händelse i föreningens fotbollshistoria när klass 1 vanns och det blev spel i Upplandsserien (nuvarande div.6). Samtidigt blev det fler som började spela fotboll och för första gången kunde ett B-lag anmälas till seriespel.

Nämndes med respekt...

Efter bara fyra års spel i Upplandsserien kom nästa framgång med serieseger och uppflyttning till div. 5. Redan första året var laget med och krigade om seriesegern. Edsbro blev dock för svåra, men en fin andra placering blev det. Nu hade Film börjat komma upp sig och laget började nämnas med respekt. Men det skulle ta 10 år, innan nästa stora framgång kom att ske, trots att laget under flera år i slutet på 60-talet varit med i toppen av div. 5 dröjde det till 1971 innan den så efterlängtade serievinsten kom.

Två mål bättre...

Redan första året i div. 4 var laget mycket nära serieseger och kval till "trean", men efter en spännande slutstrid stod Hinden som Segrare med samma poäng men med två mål bättre. sporrade av framgången fortsatte laget att hela tiden höra till de bästa lagen i fyran. 1974 blev det serieseger och uppflyttning till div. 3.

Film mot Brage...

Trots att vistelsen bara blev ettårig, var det många glädjestunder bl.a. fick de möta sådana storheter som Brage med Tomas Nilsson, Ludvika med Håkan Sandberg för att nämna några. Kanske hade vi för stor respekt för motståndarna, tänka sig lilla Film mot Brage. Hur som helst blev det åter spel i div. 4. Laget fortsatte att vara med i toppen, men blev något av den ständiga tvåan, vem minns inte den oturliga finalen 1981 mot Vesta hemma i sista matchen, då det blev förlust trots ett kraftigt övertag.

50-års present...

Laget tog dock fram den berömda Film-andan, och gav ej motståndarna någon chans 1982. Efter en överlägsen vinst gav de föreningen den kanske bästa 50-års presenten med spel i div. 3. Alla hoppades givetvis att det skulle gå bra, så bra att nytt kontrakt skulle klaras. efter en strålande säsong slutade Film på en snygg femte plats.Lovorden hade formligen haglat över spelarna från en lyrisk press. Inte nog med framgångarna i serien, laget försvarade också segern i Upplandscupen och tog därmed sin andra inteckning i vandringspriset.

Flickfotboll...

Samtidigt som framgångarna började komma på 60-talet, blev det bättre uppföljning av ungdomarna, fler pojklag kunde delta vilket innebar att det fanns många spelare att välja på till seniorlagen, vissa år var det så många spelare att det fanns tre seniorlag i seriespel. Än stor händelse var när flickorna började spela fotboll i slutet av 60-talet. Redan första året när UNT anordnade ett cupspel, var Film med. Det gick så bra för flickorna att det blev finalspel. Därefter har vi deltagit med lag i serie, och resultatmässigt har det varit både med- och motgångar. Skillnaden bland flickor och pojkar är att flickorna kanske slutar tidigare varför det blir större omsättning bland spelarna.

Handboll

Films handboll handlar till stor del av damhandboll, och det är först under de allra senaste åren som killarna också börjat spela. Att det blev handboll i föreningen redan från början var till stor del Paul Norbergs förtjänst. På den tiden, alltså i början på 1930-talet spelades handboll på fotbollsplaner med 11 mannalag. Det blev verkliga kraftprov för flickorna, i synnerhet som avbytarsystemet ännu ej slagit igenom.

Livliga bataljer...

I denna del av Uppland hade man en privat serie med lag från Alunda, Tierp, Västland och Film. ofta var det livliga bataljer, som senare blivit smått legendariska. Så småningom började klubben deltaga med lag i egentligt seriespel, såväl inom- som utomhus. damlaget nådde sina största framgångar under senare delen av 50-talet samt en 10-års period framåt, och flera spelare i Upplandslaget kom just från Films SK, och tanke på att det då inte fanns någon idrottshall att träna i var det en stark prestation. Hemmamatcherna spelades i Uppsala, varför det var svårt att lära de yngre grunderna och de fick oftast följa med som avbytare för att vara med och lära.

Egen hemmaplan...

1973 var en stor händelse för Films handbollen, då sporthallen i Österbybruk invigdes och föreningen fick en egen hemmaplan att spela på. Slut med träningsresor till Tierp och intresset ökade stort med följd att flera ungdomslag startade. För första gången blev det också ett pojklag i klubben.

Vann "femman"...

För damlaget handlade det om seriespel i div. 5, fram till 1975 då de vann serien, två poäng före Hallsta HF. därmed hade de kvalificerat sig till div. 4 spel vilket varade fram till 1979. Flickhandbollen fick sitt första serielag säsongen 75-76 och 1981 började klubbens första herrlag med seriespel.

Ordföranden...

1933-1934           Anton Söderberg

1935                    Alvar Kvist

1936                    Arthur Karlsson

1937                    Sven Lundvall

1938-1940          Arthur Karlsson

1941                    Bengt Johansson

1942-1971          Arthur Karlsson

1972-1977          Hans Gustavsson

1978-2004          Kjell Carlsson

2005                    Lennart Bexenius - Bo Lidén

2006-2010          Hans Gustavsson

2011-2018          Peter Zoné

2019-                  Olle Olsson