Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Digitala Museet
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Digitala Museet.
Digitala Museet
Följ oss för uppdateringar
Mirakelsimmaren – Ende dubbelsegraren vid Olympiaden i Antwerpen 1920.
Håkan Malmrot föddes år 1900. ”Kacka” som han populärt kallades i simmarkretsar, började sin tävlingsbana, som 11-åring i skolungdomens tävlingar i Stockholm 1911. Utöver fem SM-tecken i simning blev den mångsidige ”Kacka” distriktsmästare i idrotterna gymnastik, löpning, skidor och orientering samt var framträdande inom bollsporterna.
Håkans skolgång gick från folkskolan till Karolinska Läroverket och sedan Tekniska Gymnasiet i Örebro, där han tog ingenjörsexamen 1920 - Olympiaåret.
Han utvandrade, efter OS, till USA på inbjudan av en simförening, där han tränade och tävlade tillsammans med legendariske sim kompisen Arne Borg. Men han trivdes inte särskilt bra där och återkom till Sverige 1931 och blev chef för Gasverket i
Karlskrona dit han också flyttade något senare.
Håkan valdes in i F.I.N.A:s Swimming Hall of Fame 1980, då 60-årsjubileet av olympiska spelen i Antwerpen firades. ”Kacka” var engagerad inom simningen under hela sitt liv och var en mycket uppskattad hedersgäst vid Närkes Simförbunds jubileum 1982.
I nedanstående text beskriver Håkan själv litet om ”Kallis” utebadet som var beläget i Svartån, nära Konserthuset samt deltagandet i OS.
En olympiasegrares minnen.
Sommaren 1911 skickade min far, redaktör Karl Malmrot, på Nerikes Allehanda, sin förhoppningsfulla son i simskola. På den tiden var ”Kallis” en samlingsplats för alla stadens ungdomar och där vi hängde hela sommaren. Stadens prominenta borgare kom vanligtvis ner till ”Kallis” efter dagens arbete och tog sig ett solbad och ett dopp. Bland dem minns jag särskilt ordförande i badhusstyrelsen Mats Kihlmark. En annan spänstig simentusiast var Konrad Littorin, som bar en förnämlig simkappa. Den var helt vit och försedd med en svensk flagga på bröstet. Badkappan hade han en gång burit vid en olympiad 1906, då representerande Sverige i simhopp, på hans äldre dagar fick jag överta denna kappa av honom.
Så inföll olympiaåret 1920 och under vintern fick jag på olympiska kommitténs bekostnad resa till Västerås och simma i den stadens lilla simhall. Olympiaden ägde rum i Antwerpens Simstadion med sin 50 m bassäng, som var förlagd i en lergrop i stadens utkant. Här kände jag mig som hemma, det var ungefär som kära gamla Svartån. Det gick ju också förträffligt, då jag vann båden 200- och 400 m bröstsim. Efteråt retar det mig en aning att jag ej fräst på lite bättre, utan taktiksam för att hemföra guldmedaljen. Jag hade då kunnat slå olympiarekordet, som endast var några futtiga tiondelar bättre.
Jag flanerade på Antwerpens huvudgata i väntan på prisutdelningen, då min gamla beskyddare, stadionchefen Erik Bergvall, dök upp i bil och bjöd den ganska slitne värnpliktiga soldaten, som jag var, på en drömmiddag. Efter denna var den lille soldaten i olympisk form vad humöret anbelangade, när han begav sig till prisutdelningen.
Bernt Porsander
Håkan Malmrot, berättat i Örebro Simsällskaps 100-årsskrift.
Artikeln tidigare publicerad i Idrottsarvet Nr 63, år 2018.
FAKTA
Håkan Malmrot
Född: 29 november år 1900 i Örebro, avled 10 januari 1987 i Karlskrona.
Ende dubbelsegraren vid olympiaden Mirakelsimmaren i Antwerpen 1920.
5 SM-tecken i simning. Vann ”Stora Holmen runt”.
Distriktsmästare i gymnastik, 1500 m löpning, skidor 30 km och budkavle samt i en del bollsporter.