Om Clemensnäs IF
Historik
Den 16 februari 1925 bildades Clemensnäs Idrottsförening.
Enligt historien hade även några år tidigare bildats ”Skärgårdens Gymnastik- och Idrottsförening” i Ursviken och när disponent Erik Unander-Scharin tog initiativet för bildandet av Clemensnäs IF beslöts att gymnastikföreningen även skulle ingå i CIF.
Tiden innan bildandet av CIF fanns en sammanslutning med namnet ”Skärgårdens Idrottsförening” vilken speciellt på fotbollens område utkämpade hårda och av publiken uppskattade duster med stadsföreningarna. Det var folkvandring till samskoleplan i Skellefteå (?) eller ”grönnan”(?) i Bureå då ”skärgårdslaget” var i farten. Denna förening som rekryterade sina medlemmar från industriplatserna i Bureå, Sävenäs och Klemensnäs avsomnade tydligen och småningom uppstod på resp. platser nya föreningar Bureå IF, Sävenäs-Kallholmen IFK (sedermera Rönnskärs IF) och sist i raden Clemensnäs IF.
De idrotter som under de första åren övades var främst skidlöpning och fotboll även bandy spelades ett par säsonger samt i någon mån även allmän idrott.
Senare hade man även haft bordtennis på programmet, damhandboll spelades på 50-talet, tennis har också funnits med.
Skidor:
Erik Lundström gick under namnet Clemensnäs-Lundström blev tidigt svensk juniormästare på skidor 1929 och 1930, även garnisionsmästare i Boden därtill en rad meriterande segrar och goda placeringar i kamp med dåtidens skidstjärnor.
1970 är skidsporten åter på frammarsch med ett rätt så starkt "skidstall" ett 50-tal aktiva i skidserierna med flera Vasaloppsåkare. Idag är åter skidsporten lagd i malpåse.
Fotboll:
Från början tränade man och spelade på en plan i Bergsbyn (Gunsen?). Från och med 1927 spelade man på en plan som var belägen vid Scharinsområdet i Klemensnäs (numera Bruksskolan).
Den 12 juli 1949 invigdes Clemensnäs Idrottsplats (Nyborg), först gräsplan sedan grusplan som sedan 1966 färdigställdes till den gräsplan det är i dag. På 50-talet gjorde föreningen i två omgångar besök i div 3.
1969-1971 spelade föreningens representationslag i div 3. Ett svårt bottennapp inföll och föreningen tappade flera av sina spelare av bästa klass till klubbar i omgivningen, diskussioner om att lägga ned verksamheten blev följden. Men en grupp kvarvarande aktiva ville annat, och med ett desarmerat spelarmaterial fortsatte man och resultatet blev ytterligare degradering till div 6. 1974 vände det dock något och genom serieseger blev det åter div 5. De närmaste åren höll laget god klass och höll till i toppen på serien.
Ungdomsverksamheten var god och återväxten var tryggad, idag är föreningen självförsörjande på spelare. En ungdomsverksamhet som idag består av 40-talet ungdomsledare och aktiva ungdomar med ca 20 olika ungdomslag är en av kommunens största plantskolor.
Damfotboll:
Damfotbollen gjorde sin premiär 1970 och har idag på ungdomssidan vuxit sig stark, idag finns det lika många flickor i föreningen som pojkar.
Ishockey:
Ishockeyn startade 1942 och det är nog den som idag klubben är mest känd för. Föreningen var bland de första som tog upp sporten på sitt program och kan sedan sägas vara den klubb som först förde ishockeyn upp i Västerbotten och väckte uppmärksamhet efter några år som ”Norrlandskomet” i ishockey.
Redan efter 5 års aktivitet dök Clemensnäs upp som ett stjärnskott i årets svenska mästerskap. CIF nådde i SM-turneringen semifinal mot blivande mästarna det året, IK Göta från Stockholm.
1972 slog föreningarna Clemensnäs och Rönnskär ihop sina hockeylag och bildade CRIF och spelade sina matcher i Kopparhallen som byggdes 1979.
Invigning av Kopparhallen "Sveriges 100:de ishall" den 22 dec 1979.
Idag modern tid har hockeyn bytt till namnet Clemensnäs Hockey Club (CHC).
Innebandy:
1998 togs innebandy in under föreningens färger...