Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Bankeryds SK
Du är redan följare. Får du inga mejl kan du redigera dina Notisinställningar under Mina uppgifter.
Klicka på bekräftelselänken i det mejl vi skickat dig för att börja ta emot uppdateringar från Bankeryds SK.
Bankeryds SK
Följ oss för uppdateringar
Bankeryd får sin första sporthall och därmed gör en ny idrott entrë i BSK-familjen. Här följer sists delen av BSK:s
60-tal.
Fotbollslaget får ett mycket besvärligare 1962, mest beroende på många skador på nyckelspelare och hamnar sist i serien.
Därpå väntar ett antal år i fyran utan direkta toppkänningar och 1967 kommer laget sist i serien och får börja om i div 5 igen.
l
Styrelsen initierar tidigt 1965 starten av en damklubb. På hösten blir damklubben verklighet. En interimsstyrelse tillsätts och består av följande;
Ingalill Miller
Margareta Karlsson
Barbro Flodin
Christina Lindberg
Gunvor Axelsson
Damklubben kommer att bli en enorm resurs för BSK. Både ekonomiskt och personellt.
Damklubben har från början hand om kioskförsäljningen på Furuvik när den startar upp. De har också hand om BSK:s åtaganden på vår- och julmarknader.
Damerna drar genom allehanda arrangemang in stora pengar till föreningen under åren. BSK:s störste bidragsgivare. Deras första åtagande är att tvätta föreningens fotbollsställ. Vi skriver 1965 och BSK har A-, B-, J- och tre pojklag.
Damklubben går tyvärr sakta men säkert till de sälla jaktmarkerna under början av 2000-talet. En anledning är svårighet att nyrekrytera medlemmar.
För att återgå till Knäppet. Knäppet var det kryss där Sjöåkravägen och Järnvägsgatan ”knäppte” samman. Järnvägsgatan går vid den tiden upp till stationen, i dag går den bara upp till Sjöåkravägen.
På nuvarande Konsumsidan fanns en ladugård tillhörande fastigheten Dalskog på vars gavel fanns en anslagstavla där alla föreningar i Bankeryd affischerade och satte upp sina meddelanden..
BSK budade aldrig sina spelare i samband med träning utan man fick söka sig till Knäppet för att se om man var med i laget.
Antingen blev man lycklig eller ledsen när man såg laget.
Knäppet är den tidens naturliga mötesplats för speciellt de yngre Bankerydsborna. Den tidens community, fast på riktigt(irl).
Knäppet för mig, och många andra, är inte gatukorsningen utan anslagstavlan. Knäppet för mig är bilden av gamla Bankeryd.
Jag saknar Knäppet.
Knäppets öde är beseglat i mitten av 60-talet då nydaningen av Bankeryd sätter fart.
I BSK:s styrelse 1965 sitter 17:årige Dag Larsson. Dag deltar 1964 som målvakt i Sveriges första pojklandskamp någonsin. Den spelas i Danmark mot Danmark. Förlust 1 – 3. Från Vätterbygden deltar även Björn Eng från IK Cyrus samt Roger Johansson (Jerkinger) från Husqvarna IF.
1965 slår Attarpsgården upp sina portar. BSK kommer att ha ett djupt samarbete med gården. Klubben kommer att förlägga många av sina styrelsemöten och årsmöten där de närmaste åren.
1953 anordnas Bankerydsmästerskapet samt en korpserie i bordtennis. Nu är det 60-tal och BSK bildar 1967 en bordtennissektion och anmäler ett lag till seriespel. Varken seriespelet eller sektionen överlever mer än ett år. De närmaste åren arrangerar BSK tillsammans med Attarpsgården en korpserie som genomförs på gården.
Attarpshallen tillkommer 1967. Alltså det som i dag är A-hallen, B-hallen byggs långt senare.
Med Attarpshallen tillkomst tillkommer också nästa idrott under BSK-flagg. Handbollen blir nästa medlem i BSK-familjen.
Den första handbollssektionen har följande utseende;
Rolf Strömberg
Hans ”Pajen” Pettersson
Hans-Åke ”Nutte” Andersson
Leif ”Stöten” Persson
Första säsongen, 1967-68, anmäler handbollen ett J-lag och fyra pojklag till seriespel.
Nästa säsong anmäls ett seniorlag för första gången. Serien är div 4 Norra och består av sju lag. BSK hamnar på femte plats.
Första seriematchen spelas mot IK Cyrus. Cyrus vinner med 22 – 11. Första matchen någonsin är en träningsmatch som spelas mot Jönköpings BK B, JBK vinner med 16 – 14.
Bandylaget har under samma säsong varit nere i div 4 och vänt. Efter att nästan hela årtionde varit ett divisiontrelag åkte laget ur trean förra säsongen men vinner fyran med en gång och är 1969-70 åter i div 3.
Handbollssektionen anordnar ett antal säsonger en korpserie mellan företagen i Bankeryd. Matcherna spelas på lördagar inför välfyllda läktare i Attarpshallen.
Under hösten 1967 sker en infrastrukturell förändring på Furuvik då klubben får en kiosk på plats. Kommunen flyttar det som tidigare var Peters kiosk på Aspåsen till Furuvik. Från och med våren 1968 driver damklubben den åt BSK. Det är den gula byggnad som står mitt för mittlinjen. Numera tjänar den som materialförråd.
Nämnas kan också att damklubben tar hand om tvätten i början. Damklubben har många järn i elden!
En passus från 1965. BSK måste haft tunga ekonomiska år under 1960-talet. Vid nästan varje styrelsemöte bestäms att minst två lotterier ska köpas in. Varje gång.
Vid ett styrelsemöte 1965 diskuteras vilka som ska få gå in gratis på fotbollsmatcherna. Styrelsen beslutar att pensionärer, spelarfruar/fästmör, funktionärer för matchen, biljettförsäljare samt styrelsen ska få gå in gratis på matcherna. En ledamot reserverar sig.
På kommande årsmöte tar reservanten upp frågan. Årsmötet beslutar efter diskussion att endast pensionärer går in gratis.
Entrépriserna 1965 är;
A-lag träningsmatcher 2:-
A-lag seriematcher 3:-
B-lagsmatcher 1:-
På bilden ser vi två av BSK:s absolut största profiler någonsin Bror Tidkvist och Gillis Gustafsson. De är värda var sina kapitel. Men så blir det inte.
F-13 (2013) Träning | 23 nov, 10:00 |
F-14 (2014) Öppen träning för tjejer | 23 nov, 10:00 |
P-15 (2015) Träning | 24 nov, 17:00 |
F-16/15 Träningsmatch F16 | 24 nov, 18:00 |
P-08 (2008) Träning | 24 nov, 20:30 |
👏👏
RapporteraRapportera